Massale arrestaties bij betogingen voor vrijlating Navalny, VN-experts eisen medische evacuatie naar buitenland
VIDEOAanhangers van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny (44) zijn woensdagavond massaal de straat opgegaan in Rusland om te protesteren tegen de benarde situatie van de bekende Kremlin-criticus. Hij zit gevangen in een strafkamp en balanceert volgens artsen op het randje van de dood na twee weken hongerstaking.
De betogingen breidden zich vanuit het oosten, waar het uren later is, geleidelijk over het hele land uit. De politie meldde dat in de hoofdstad Moskou ongeveer 6000 mensen aan het illegale protest meededen. Eerder waren al kleinere betogingen met honderden deelnemers gemeld in steden in het verre oosten, zoals Vladivostok en Irkoetsk. Demonstranten riepen “Vrijheid voor Navalny” en eisten het aftreden van president Poetin.
Met hun acties tartten de betogers de autoriteiten, die in meerdere steden delen van centra afsloten, zoals in Moskou en Jekaterinenburg. Volgens de Russische organisatie OVD-Info, die protesten en arrestaties bijhoudt, zijn inmiddels meer dan 1000 betogers opgepakt in tachtig steden. Eerder woensdag waren in Moskou een woordvoerster en een advocate van Navalny gearresteerd. Bij eerdere protesten werden duizenden personen gearresteerd. Het harde optreden van de autoriteiten leidde tot internationale kritiek.
De aanhang van Navalny kondigde dinsdag massale betogingen aan voor vandaag waarbij de vrijlating van de Kremlin-criticus wordt geëist. In zo’n zeventig plaatsen zou er worden gedemonstreerd op de dag dat president Poetin zijn jaarlijkse toespraak, een soort ‘troonrede’, tot het parlement houdt. De autoriteiten lieten weten dat ze de openbare orde met alle middelen zullen handhaven en dat betogingen zonder voorafgaande toestemming strafbare feiten zijn.
Marteling
Mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties riepen Rusland woensdag op om toestemming te geven voor een medische evacuatie van Navalny naar het buitenland. Ze geloven dat zijn leven ‘ernstig in gevaar is'. De Kremlin-criticus zit gevangen in een strafkolonie zo'n 100 kilometer ten oosten van Moskou. Hij noemt het zelf een ‘concentratiekamp’.
Ondanks zijn gezondheidsklachten mag hij zich niet laten onderzoeken door zijn eigen artsen. Uit protest ging de Russische oppositieleider in honger staking. Zijn gezondheid is na ruim twee weken hongerstaking zo verslechterd, dat de kans op acuut nierfalen of een hartstilstand groot is. Als hij niet snel medische hulp krijgt, kan hij ‘elk moment’ overlijden. Dat schreven zijn artsen op sociale media.
Inmiddels is hij van de ziekenboeg van het strafkamp overgebracht naar het gevangenisziekenhuis. Het weigeren van “toegang tot adequate medische zorg” en gevangen houden in een extra beveiligde afdeling onder een zwaar regime, kan volgens de VN-experts neerkomen op marteling, “We dringen er bij de Russische autoriteiten op aan ervoor te zorgen dat Aleksej Navalny toegang krijgt tot zijn eigen doktoren en dat hij voor dringende medische behandeling geëvacueerd wordt naar het buitenland, zoals in augustus 2020", zeiden ze in een verklaring.
Navalny werd toen overgevlogen naar Duitsland na te zijn vergiftigd. Hij belandde in een ziekenhuis in Berlijn en ontwaakte er begin september uit een kunstmatige coma. Daarna werkte de Russische oppositieleider vijf maanden aan zijn herstel. Medio januari vloog hij terug naar Moskou, werd meteen gearresteerd en daarna veroordeeld omdat hij zich niet op gezette tijden had gemeld conform de voorwaarden van een andere veroordeling.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Iran zegt tienduizenden gevangenen gratie te gaan verlenen
De hoogste leider van Iran heeft gratie verleend aan ‘tienduizenden’ gevangenen, onder wie vele die tijdens recente protesten tegen het islamitische regime om veiligheidsredenen zijn gearresteerd, meldt de staatstelevisie. Ayatollah Ali Khamenei kondigde dat aan ter ere van de verjaardag van de islamitische revolutie van 1979. -
‘Hoeven geen tanks meer te sturen’: tekening van Charlie Hebdo over aardbeving wekt grote woede
Een cartoon van het Franse satirische blad Charlie Hebdo heeft tot veel woede geleid in Turkije. Op de tekening is de ravage van de zware aardbevingen afgebeeld met daarbij de tekst: ‘Het is niet eens nodig tanks te sturen!’ -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
Vier kinderen omgekomen bij ongeluk met migrantenboot bij Grieks eiland
Een jonge vrouw en vier kinderen zijn zondag omgekomen nadat een boot met meer dan veertig migranten aan boord voor het Griekse eiland Leros was gezonken. De Griekse kustwacht zette een grote reddingsoperatie op voor de opvarenden van de opblaasbare boot, maar werd gehinderd door sterke wind.
-
Noodtoestand Peru uitgebreid en verlengd om politieke crisis
De Peruaanse regering heeft de noodtoestand in het land uitgebreid en verlengd. Het Zuid-Amerikaanse land verkeert in een politieke crisis, waarbij al twee maanden grootschalige demonstraties worden gehouden tegen president Dina Boluarte. Daarbij zijn al zeker 48 mensen omgekomen. -
-
-
WHO: Mogelijk 20.000 doden in de komende weken
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest dat het dodental na de aardbevingen in Turkije en Syrië in de komende weken kan verachtvoudigen. Catherine Smallwood, namens de WHO betrokken bij noodsituaties in Europa, zei dat tegen persbureau AFP toen het totale dodental van beide landen nog op 2600 stond. -
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven?