Mark Rutte duikt op in campagnevideo Joe Biden: ‘De wereld lacht Trump uit’

videoEen video met premier Mark Rutte die samen met andere regeringsleiders de draak steekt met Donald Trump is meteen gebruikt in de campagne van Joe Biden. De Democratische presidentskandidaat wil het volgend jaar opnemen tegen de Amerikaanse president.

‘De wereld lacht Trump uit’, wordt gezegd in de Amerikaanse video. ‘Ze zien hem zoals hij werkelijk is: gevaarlijk incompetent en niet in staat tot leiderschap van de wereld’. De video is inmiddels een hit op sociale media.

Op diezelfde socialmediaplatforms worden wereldwijd al tijden veel grappen gemaakt over Trump, maar deze video komt aan, zeggen commentatoren. Want het thuisfront krijgt nu ingewreven dat niet iedereen wegloopt met deze president. En als Donald Trump zich persoonlijk ergens aan ergert dan wel aan een video die online is gezet door Joe Biden, de uitdager voor de presidentsverkiezingen van 2020 die hij het meest aanvalt.

Na de pijnlijke Navo-conferentie in Londen waar Trump een beetje belachelijk werd gemaakt door een jongere garde wereldleiders heeft de Democratische presidentskandidaat Biden een pijnlijke bloemlezing laten maken van Trump in het buitenland.

Nogal pijnlijke momenten

In een campagnevideo zet Biden enige nogal pijnlijke momenten op een rij. We zien onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Macron – met wie Trump het sowieso steeds aan de stok heeft – hun best doen serieus te blijven bij opnieuw een bizarre uitspraak of rare beweging van Trump.

Wat in de clip niet ontbreekt is Trumps zeer gênante speech voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties vorig jaar. Daar prees hij zijn eigen beleid zoals hij dat bij meetings met fans pleegt te doen als ‘beste ooit in de geschiedenis’. Daarop begonnen de aanwezigen – regeringsleiders en diplomaten - hoorbaar te lachen. Trump was van zijn stuk gebracht. ,,Die reactie had ik niet verwacht, maar dat is prima”, reageerde hij duidelijk van de leg.

Biden, zelf voormalig vicepresident, plakt achter Trumps gestuntel uiteraard presidentiële beelden van zichzelf. De bedoeling is het contrast te laten zien van de clown met de serieuze staatsman.

Tijdens zijn campagne voor de presidentsverkiezingen van 2016 gebruikte Trump overigens zelf dit thema. Steeds herhaalde hij dat ‘de wereld lacht om Amerika’. ‘We hebben een leider nodig die niet de risee van de wereld is’, tweette hij ooit.

Volledig scherm
Emmanuel Macron en Angela Merkel lijken Donald Trump niet zo heel erg serieus te nemen. © AFP
 1. Zorgwekkende beelden uit 'spookstad' Wuhan: mensen bewusteloos op straat, chaos in ziekenhuizen
  VIDEO

  Zorgwekken­de beelden uit 'spook­stad' Wuhan: mensen bewuste­loos op straat, chaos in ziekenhui­zen

  Zieke mensen die bewusteloos op straat liggen, een ongeziene chaos in ziekenhuizen, hulpverleners in beschermende pakken die handen tekortkomen: de beelden die op sociale media circuleren van de toestand in de Chinese miljoenenstad Wuhan zijn zeer verontrustend te noemen. Het coronavirus heeft nu al 26 doden geëist, meer dan 900 mensen zijn besmet geraakt. Dertien steden zijn afgesneden van de buitenwereld, ruim 43 miljoen inwoners leven daardoor in quarantaine.
 2. Vandaag verdediging van ‘dictator’ Trump aan zet
  Impeachmentproces

  Vandaag verdedi­ging van ‘dictator’ Trump aan zet

  In de Amerikaanse Senaat legden de Democraten gisteren voor de derde dag op rij uit waarom zij president Donald Trump af willen zetten. Aanklagers noemden Trump al een ‘bedrieger’ en ‘dictator’. Vanaf vandaag krijgen de Republikeinen drie dagen de kans om hun tegenargumenten toe te lichten. De Amerikaanse nieuwszender ABC News bracht vandaag ook het bestaan van een geluidsopname aan het licht waarin Trump oproept tot het terugroepen van Marie Yovanovitch, de voormalige VS-ambassadeur in Oekraïne.
 1. Ook coronavirus in Australië, drie gevallen in Frankrijk
  Dodental gestegen naar 41

  Ook coronavi­rus in Australië, drie gevallen in Frankrijk

  In Frankrijk zijn drie gevallen van het besmettelijke coronavirus opgedoken: twee in Parijs en één in Bordeaux. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid. Volgens Agnès Buzyn zijn het de eerste gevallen die bekend zijn in Europa. Twee van de drie patiënten zijn familie van elkaar. Een van de patiënten, een 48-jarige man met Chinese roots, is opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux. Een artsendienst meldt via Facebook dat de man heeft verklaard op reis te zijn geweest naar China en via Nederland is teruggereisd. Iets wat het RIVM heeft uitgezocht en ontkent. Ook in Australië is inmiddels één besmetting vastgesteld, in Maleisië zijn drie gevallen geconstateerd.