Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Man moet ex-vrouw 153.000 euro betalen voor 27 jaar huishoudelijk werk

Een Argentijnse man moet zijn 70-jarige ex-vrouw 153.000 euro betalen ter compensatie voor de 27 jaar van hun huwelijk waarin zij instond voor het huishouden. Nooit eerder werd een hogere compensatie uitgesproken tijdens een scheidingszaak waarbij de vrouw economisch afhankelijk was van haar echtgenoot. De vrouw had al die tijd een diploma economie op zak.

,,Vrouwen die economisch afhankelijk zijn van hun man, dat is één van de belangrijkste mechanismen die vrouwen in onze samenleving onderdrukken”, oordeelde rechter Victoria Fama. Die legde een ‘redelijke som geld’ op om ‘de ongelijke economische situaties van beide echtelieden in evenwicht te brengen’.

Na 27 jaar huwelijk verliet de Argentijn zijn vrouw op haar zestigste. ,,De leeftijd waarop vrouwen ouderdomspensioen ontvangen omdat ze geen toegang meer hebben tot de arbeidsmarkt”, stelt de rechter in haar vonnis. Ze hield rekening met de leeftijd van de vrouw, haar kwalificaties en de financiële situatie van het voormalige koppel om het bedrag van de vergoeding vast te leggen. Het koppel ging in 2009 uit elkaar en scheidde in 2011.

Een dergelijke compensatie werd in 2015 ingeschreven in het burgerlijk wetboek in Argentinië. Die compensatie kan een eenmalige betaling zijn, een maandelijks inkomen, vruchtgebruik van bepaalde eigendommen of gedaan worden op een andere manier die door de partijen is overeengekomen.

  1. Dit meisje (6) wordt het ‘mooiste kind ter wereld’ genoemd: ‘Ik ben sprakeloos’

    Dit meisje (6) wordt het ‘mooiste kind ter wereld’ genoemd: ‘Ik ben sprakeloos’

    Het leven van een 6-jarig Russisch meisje is in korte tijd volledig veranderd. Alina Yakupova werd door haar volgers uitgeroepen tot ‘mooiste kind ter wereld’, waarna diverse media het verhaal oppikten. Het resultaat laat zich raden: Yakupova wist in geen tijd meer dan 22.000 volgers te verzamelen op Instagram en intussen is ze vastberaden door te groeien tot één van de meest gevraagde kindmodellen ter wereld.