Man in gestolen ambulance rijdt vijf mensen aan: ook zeven maanden oude tweeling gewond

OSLOEen gewapende man heeft vanmiddag in Oslo een ambulance gestolen en verschillende mensen aangereden terwijl hij wegreed. Vijf mensen zijn gewond geraakt, waaronder een tweeling van zeven maanden. De 32-jarige man en een 25-jarige vrouw zijn aangehouden. 

De man reed aan het begin van de middag met de gestolen ambulance de stoep op. Volgens de politie wilde hij willekeurige slachtoffers maken. ,,We hebben nog geen informatie dat het incident gerelateerd is aan terreur, maar we onderzoeken breed en met grote kracht”, schrijft de politie op Twitter. Het is onduidelijk waarom de man de daad pleegde. De politie moet hem nog verhoren. Hij wordt verdacht van poging tot moord. 

Bij zijn aanhouding vuurde de politie kogels af om hem te kunnen stoppen. Later hielden agenten een tweede verdachte aan, een 25-jarige vrouw ‘die onder invloed leek te zijn’. Beide zijn Noorse onderdanen en bekend bij de politie. Wat de rol van de vrouw precies is, is nog onduidelijk. De politie verzocht iedereen in de buurt vandaag binnen te blijven en de deuren dicht te houden. 

Ongeluk

Volgens de krant Aftenposten droeg de kaper van de ambulance een groene militaire broek en een camouflagejas. Hij zou volgens de omroep NRK eerst een ongeluk hebben gehad met een auto. Toen de ambulance daarbij arriveerde, ging de man er met het voertuig vandoor. Daar zouden op dat moment nog drie mensen in gezeten hebben, meldt dagblad VG. Die mensen zouden allemaal ongedeerd zijn gebleven. 

Vijf mensen raakten gewond, onder wie een tweeling van zeven maanden. Zij lagen in de kinderwagen toen de ambulance de stoep op reed. Hun moeder is ook één van de slachtoffers. Ze moesten naar het ziekenhuis. Ook raakte een ouder echtpaar lichtgewond. 

Bij het incident waren twee ambulances betrokken. ,,Eén werd gestolen door een gewapende persoon. Enkele minuten later slaagde een van onze andere ambulances erin het gekaapte voertuig te stoppen door er tegenaan te botsen. Toen kwam de politie, die hem oppakte”, zei hij. Behalve een vrouw met een kinderwagen zou ook een ouder echtpaar geraakt zijn. 

Volledig scherm
De dader is uiteindelijk aangehouden. © Facebook / NRK Nyheter
  1. Eerste verjaardag Gele Hesjes: rellen en meer dan 150 arrestaties in Parijs
    Update

    Eerste verjaardag Gele Hesjes: rellen en meer dan 150 arresta­ties in Parijs

    De eerste verjaardag van de ‘Gele Hesjes’ is in Parijs uitgedraaid op rellen. Deelnemers aan de onlusten, van wie er veel in het zwart gekleed waren en hun gezicht bedekt hielden, vernielden de gevel van een bankfiliaal, staken enkele auto’s en vuilnisbakken in brand en smeten straatstenen en flessen naar de oproerpolitie. In de Franse hoofdstad zijn tot halverwege vanavond bijna 150 mensen opgepakt voor de onlusten.