Man die varkenshart kreeg is veroordeelde messentrekker, zus slachtoffer boos
Ophef rond David Bennett, de 57-jarige patiënt die vorige week in de Amerikaanse staat Maryland een varkenshart kreeg. Bennett blijkt in 1988 een liefdesrivaal zeven messteken te hebben toegediend.
De Amerikaan werd daarvoor veroordeeld en zat enkele jaren in de cel. De zus van het slachtoffer vindt dat Bennett als crimineel de medische wereldprimeur niet verdiende. Ze opent zo een ethisch debat. Experts reageren verdeeld.
Rolstoel
Leslie Shumaker Downey kreeg maandag het artikel over Bennett toegestuurd door haar dochter. ‘Mam, kijk eens naar die naam’, schreef de dochter. Downey kreeg het koud toen ze zag dat de patiënt van de medische primeur David Bennett was. Dat was de man die in 1988 veroordeeld werd voor het toedienen van zeven messteken aan de jongere broer van Downey, Edward Shumaker, in een café in de Amerikaanse staat Maryland.
De toenmalige vrouw van Bennett zat op de schoot van Edward Shumaker, terwijl ze samen praatten en iets dronken. Dat kon de destijds 23-jarige David Bennett niet verkroppen. Hij haalde een mes tevoorschijn en stak de toen 22-jarige Shumaker in de rug, buik- en borststreek. Het slachtoffer overleefde de aanslag, maar raakte verlamd aan zijn onderste ledematen, zat de volgende negentien jaar in een rolstoel en kampte met allerlei medische complicaties. Een week voor zijn 41ste verjaardag overleed Shumaker, nadat hij twee jaar eerder, in 2005, een beroerte had gekregen.
Ongeneeslijk ziek
Bennett werd in 1988 veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf, maar hoefde die straf niet volledig uit te zitten. Volgens de familie van Shumaker kwam hij na vijf jaar alweer vrij. Ook de schadevergoeding van zo’n 26.000 euro zou hij nooit betaald hebben. In oktober vorig jaar kreeg Bennett hartproblemen en had hij last van gezwollen benen en vermoeidheid. Hij bleek ongeneeslijk ziek en werd uitgekozen als de eerste man bij wie een gemanipuleerd varkenshart zou worden getransplanteerd. Dat gebeurde vrijdag, mét succes. Volgens de artsen stelt Bennett het goed na zijn operatie, die negen uur duurde.
Bij de nabestaanden van Ed Shumaker kwam de ingreep bij Bennett hard binnen. ,,Ed heeft afgezien”, zegt zijn zus. ,,Mijn familie moest jaren en jaren een drama en een trauma ondergaan.” Volgens Downey gingen haar ouders eraan onderdoor. ,,Het was een hel.” Terwijl Bennett na zijn tijd in de gevangenis ‘een goed leven’ kreeg, zegt ze. ,,En nu krijgt hij een tweede kans met een nieuw hart. Ik had liever dat het naar een patiënt was gegaan die dat verdiende. Zo denk ik erover.”
Tegen de New York Times zegt ze over Bennett: ,,De transplantatie schonk hem het leven, maar mijn broer heeft nooit een tweede kans op leven gekregen. Ed heeft negentien jaar lang elke dag geworsteld. Niemand verdient wat hij heeft moeten doorstaan.”
De transplantatie schonk hem het leven, maar mijn broer heeft nooit een tweede kans op leven gekregen
Wachtlijst
Dat opent het ethische debat rond wie meer recht heeft op zo’n levensreddende medische ingreep. Op de nationale wachtlijst voor orgaantransplantaties staan meer dan 106.000 Amerikanen en dagelijks sterven zeventien mensen die nooit dat orgaan hebben kunnen krijgen, schrijft de Washington Post. Dat veroordeelde zware criminelen ook in aanmerking komen voor zo’n medische behandeling om hun leven te redden, kan familie van slachtoffers dan tegen de borst stuiten, aldus de krant.
Artsen kunnen het daar principieel niet mee eens zijn. ,,Het belangrijkste principe in de geneeskunde is om iedereen te behandelen die ziek is, ongeacht wie die persoon is”, stelt Arthur Caplan, professor bio-ethiek aan de New York University, in de Washington Post. ,,Het is niet onze taak om zondaars van heiligen te onderscheiden. Misdaad is een juridische aangelegenheid.” Caplan wijst erop dat het om een experimentele ingreep gaat die ook verkeerd kan aflopen. ,,Voor alle duidelijkheid: hij heeft van niemand een menselijk orgaan afgenomen. Niemand is gestorven omdat hij een varkenshart kreeg”, voegt hij eraan toe.
Onregelmatige hartslag
Dat onderscheid tussen het juridische en het medische vindt ook Scott Halpern, professor medische ethiek aan de universiteit van Pennsylvania, essentieel. ,,We hebben een rechtssysteem dat is ontworpen om een rechtvaardige schadeloosstelling te bepalen voor misdaden”, argumenteert Halpern. ,,En we hebben een gezondheidszorgsysteem dat zorg wil verlenen zonder rekening te houden met het persoonlijke karakter of het verleden van mensen.”
Het University of Maryland Medical Center, dat Bennett behandelde, weigerde mee te delen of het op de hoogte was van Bennetts criminele verleden. Het ziekenhuis in Baltimore waar de transplantatie plaatsvond, verklaart zich enkel te hebben gebaseerd op de medische achtergrond van de patiënt. Bennett kwam niet in aanmerking voor een gewone harttransplantatie wegens een onregelmatige hartslag en andere hartproblemen.
Bennetts zoon, David Bennett Jr., zei dat verscheidene ziekenhuizen weigerden zijn vader op de wachtlijst te zetten omdat hij de eisen van de artsen niet wou volgen en niet kwam opdagen op consultaties. Ook nam hij zijn medicatie niet consequent in.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
PREMIUMCDU
Duitse christendemocraten zijn terug, maar worstelen met extreemrechts
Onder CDU-partijleider Friedrich Merz hebben de Duitse christendemocraten de weg omhoog gevonden. Maar in het oosten van Duitsland weet de partij zich nauwelijks raad met de opmars van het extreemrechtse AfD. -
PREMIUMMET VIDEO
De laatste ‘Dwaze’ Moeders: ‘Wij zijn Nederland eeuwig dankbaar’
Al 46 jaar eisen de Moeders van de Plaza de Mayo duidelijkheid over hun verdwenen kinderen tijdens de Argentijnse militaire dictatuur. Dat doen zij door een wekelijkse rondgang op het centrale plein. ‘Onze strijd heeft geen houdbaarheidsdatum.’ -
Allereerste man die varkenshart kreeg maakt het goed
De Amerikaan die vrijdag als eerste mens ooit een varkenshart getransplanteerd kreeg, maakt het goed. De 57-jarige David Bennett is nog aan het herstellen na de experimentele operatie. ,,Hoe de patiënt het vanaf nu gaat doen weten we niet, want het is nog nooit eerder gedaan", zei dokter Christine Lau, hoofd van de afdeling chirurgie van de universiteit van Maryland waar de transplantatie werd uitgevoerd.
-
video
Chirurgen transplanteren met succes varkenshart bij patiënt (57) in laatste poging om zijn leven te redden
Amerikaanse chirurgen hebben voor het eerst en met succes een varkenshart getransplanteerd bij een 57-jarige patiënt in een laatste poging om zijn leven te redden. Drie dagen na deze zeer experimentele operatie maakt de man het goed. -
-
-
Nieuwe rechtse regering in Israël gaat tegen stroom in en verlaagt belasting op wegwerpplastic
Waar wereldwijd steeds meer landen zich inzetten om de hoeveelheid wegwerpplastic te verminderen, gaat Israël juist de andere kant op. De nieuwe minister van Financiën verlaagt de belasting op plastic en vraagt de bevolking daarbij te controleren of in winkels de prijs van plastic ook echt naar beneden gaat. -
PREMIUM
Plast je kat in huis? Zo los je dat op: ‘Veel mensen vinden het niet mooi, maar het lost veel op’
Kattenpis op je vers gewassen lakens: geen pretje. Het plakt, het stinkt en je krijgt de geur er moeilijk uit. Maar hoe komt het dat katten soms op bed plassen? En hoe los je dat het beste op? Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks I Love Happy Cats schreef, helpt je op weg.