Luiz Inácio Lula da Silva.
Volledig scherm
PREMIUM
Luiz Inácio Lula da Silva. © ANP / EPA

Lula wint eerste slag in verkiezingen, maar Bolsonaro populairder dan gedacht

BraziliëDe centrumlinkse Luiz Inácio Lula da Silva (76) kreeg zondag de meeste stemmen bij de Braziliaanse presidentsverkiezingen, maar niet de absolute meerderheid. In de tweede ronde op 30 oktober neemt hij het op tegen de extreemrechtse, zittende president Jair Bolsonaro (67), die er sterker voorstaat dan de peilingen deden vermoeden.

 1. Geen beslissing presidentsverkiezing Brazilië, tweede ronde tussen Lula en Bolsonaro
  Play
  Met video

  Geen beslissing presidents­ver­kie­zing Brazilië, tweede ronde tussen Lula en Bolsonaro

  De Braziliaanse presidentsverkiezingen hebben zondag nog geen winnaar opgeleverd. De centrumlinkse Luiz Inácio Lula da Silva (76) behaalde met 48,4 procent de meeste stemmen, maar niet de absolute meerderheid. Op 30 oktober volgt een tweede ronde tussen Lula, die het land eerder leidde tussen 2003 en 2011, en zittend president Jair Bolsonaro (67), die 43,2 procent van de stemmen kreeg.
 2. Waarom Rusland honderden doden per dag over heeft voor de strijd om Bachmoet
  PREMIUM

  Waarom Rusland honderden doden per dag over heeft voor de strijd om Bachmoet

  “Ze tellen er de lichamen niet eens meer.” De zwaarste slag van dit moment in Oekraïne wordt gestreden bij de oostelijke stad Bachmoet. En dat is eigenlijk niet meer dan een stad met wat verkeersassen en spoorwegen die de Russen kan leiden naar... plaatsen waar Oekraïne nog sterker staat. Alleen, zo weet Rusland, elke Oekraïnse soldaat die in Bachmoet moet ingezet, kan elders niet zijn. “Een uitputtingsslag”, noemt professor-emeritus Luc De Vos van de Belgische Koninklijke Militaire School het. Dit is waarom er zoveel bloed vloeit in Bachmoet.