Veel hoogwaardigheidsbekleders en journalisten kwamen af op de eerste lijnvlucht in acht jaar tijd.
Volledig scherm
Veel hoogwaardigheidsbekleders en journalisten kwamen af op de eerste lijnvlucht in acht jaar tijd. © AFP

Luchthaven Aleppo na acht jaar heropend

Voor het eerst sinds 2012 is een lijnvlucht geland op het vliegveld van de Syrische stad Aleppo. Dat gebeurde enkele dagen nadat het regime van president Bashar al-Assad bekendmaakte de omgeving van de metropool weer in handen te hebben.

De heropening van de luchthaven van de tweede stad van het land is een belangrijk symbolisch moment voor de regering. De ministers van Transport en Toerisme vlogen aan boord van de Airbus A320 van Syrian Air van Damascus naar Aleppo en ook journalisten mochten mee.

Het civiele vliegverkeer vanaf de luchthaven kwam in 2012 volledig stil te liggen. Toen kregen tegenstanders van Assad grote delen van de stad in handen. Syrische regeringstroepen heroverden Aleppo enkele jaren later, maar opstandelingen bleven wel raketten afvuren vanuit omliggende gebieden.

De autoriteiten hopen dat de heropening van de luchthaven de lokale economie zal stimuleren. Minister van Transport Ali Hammoud zegt dat nog op toestemming wordt gewacht om weer internationale vluchten uit te voeren. Het zou de bedoeling zijn vanaf volgende maand weer op Caïro te gaan vliegen.

De luchthaven van Aleppo.
Volledig scherm
De luchthaven van Aleppo. © AFP
De piloot van de eerste commerciële lijnvlucht
Volledig scherm
De piloot van de eerste commerciële lijnvlucht © AFP
De balies van de paspoortcontrole worden sinds acht jaar voor het eerst weer bemand.
Volledig scherm
De balies van de paspoortcontrole worden sinds acht jaar voor het eerst weer bemand. © REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
 1. Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd
  PREMIUM

  Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd

  Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld en in deze tijden van het coronavirus zelfs een van de belangrijkste gezondheidsadviezen: Was je handen! Maar vroeger was dat niet zo normaal, het is zowaar een uitgevonden gebruik. De Hongaars-Oostenrijkse arts Ignaz Semmelweis, die er in 1847 als eerste de gezondheidsvoordelen van inzag, werd om zijn advies decennialang uitgelachen door collega-dokters.
 2. ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlanders wisselen boodschappen uit
  PREMIUM

  ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlan­ders wisselen boodschap­pen uit

  De jaren vijftig zijn terug in het tweelandendorpje Overslag, nabij het Belgische Wachtebeke. Buren smokkelen er opnieuw ouderwets boter over de grens. Al is grenzeloze burenliefde een beter woord. Belgische Overslagnaren halen chocolade paaseitjes en boterkoeken aan hun kant van de grens, de Nederlanders helpen de Belgen aan hun favoriete zakje drop. Alle boodschappen worden netjes, en volledig volgens de regels van de coronakunst, over de grens gezet.