President Aleksandr Loekasjenko spreekt het parlement in Minsk toe over de gedwongen landing van het Ryanair-vliegtuig.
Volledig scherm
President Aleksandr Loekasjenko spreekt het parlement in Minsk toe over de gedwongen landing van het Ryanair-vliegtuig. © AP

Loekasjenko: ‘Vlieg maar over gebied waar 300 mensen omgekomen zijn’

updateDe bommelding die het Ryanair-toestel afgelopen zondag dwong tot een landing in de Belarussische hoofdstad Minsk, kwam uit Zwitserland. Dat heeft de Belarussische machthebber Aleksandr Loekasjenko woensdag gezegd in een toespraak tot het parlement.

 1. Brazilië laat vliegdekschip vol giftig materiaal zinken in oceaan: ‘Milieuramp dreigt’
  UPDATE

  Brazilië laat vliegdek­schip vol giftig materiaal zinken in oceaan: ‘Milieuramp dreigt’

  De Braziliaanse marine heeft vrijdag een beschadigd vliegdekschip dat vol asbest, verf en andere giftige stoffen zit in de Atlantische Oceaan laten zinken. Milieuactivisten protesteerden al langer tegen de plannen van marine, die beweerde dat er geen alternatief was voor het buiten gebruik gestelde vaartuig. Ook het Openbaar Ministerie en de Braziliaanse milieudienst Ibama waren tegen het afzinken van het vliegdekschip.
 2. ‘Loekasjenko, bedankt! Er is weer aandacht voor mensen die strijden voor de vrijheid’
  Belarus

  ‘Loekasjen­ko, bedankt! Er is weer aandacht voor mensen die strijden voor de vrijheid’

  ,,Loekasjenko is als een hond of een kat die zich in een hoek gedrongen voelt, die maken dan soms rare sprongen”, zegt Tatsiana van den Brink. Ze is een van de woordvoerders van de Stichting Open Belarus! en werkt en woont al negentien jaar in Nederland. Wat begon als een promotie van het mooiste van de Belarussische cultuur heeft zich geleidelijk ontwikkeld tot een politiek steunpunt voor de oppositie. Regelmatig worden demonstraties gehouden in Nederland en België tegen het regime van dictator Loekasjenko.
 1. ‘Dood aan S.’: Nederlander met revolver hangt spandoek aan Belgisch huis, eerder buurman ontvoerd
  PREMIUM

  ‘Dood aan S.’: Nederlan­der met revolver hangt spandoek aan Belgisch huis, eerder buurman ontvoerd

  De twee Nederlandse mannen die in de nacht van woensdag op donderdag werden gearresteerd op de Boomsesteenweg in Antwerpen, hadden het waarschijnlijk gemunt op de Turkse bewoner B.S. Hij is sinds enkele weken doelwit in het drugsmilieu. Drie weken geleden werd zijn buurman, die een verdieping lager woont, per vergissing ontvoerd en mishandeld. Een week later werd een aanslag gepleegd tegen de woning van de vriendin van B.S.
 2. Gearresteerde journalist Belarus verschijnt op video: ‘Ik werk mee en beken’
  Play
  Update/video

  Gearres­teer­de journalist Belarus verschijnt op video: ‘Ik werk mee en beken’

  Roman Protasevitsj (26), het gisteren uit een Ryanair-toestel opgepakte Belarussische prominente oppositielid en journalist, is verschenen op een door de Belarussische staatstelevisie online verspreide video. Daarin zegt hij dat hij meewerkt met de autoriteiten en zegt hij te bekennen dat hij achter de onlusten in zijn land zit, zo meldt persbureau Reuters. De video verschijnt op het moment dat er volop onzekerheid heerst over het lot van de opgepakte Belarus. De EU eist zijn vrijlating.