Levenslang voor ouders die hun twaalf eigen kinderen misbruikten

VideoEen aantal kinderen van David en Louise Turpin kreeg, op de dag dat hun kwelgeesten een levenslange celstraf kregen opgelegd, de kans om te vertellen welke impact het misbruik door hun ouders op hen heeft gehad. De Turpins werden vorig jaar opgepakt, nadat bleek dat ze twaalf van hun dertien kinderen jarenlang hadden mishandeld en uitgehongerd. Ze maken pas over 25 jaar kans op vrijlating.

In januari 2018 zag een 17-jarige dochter van de Turpins kans te ontsnappen uit de ouderlijke woning in Perris, zo'n 100 kilometer ten zuidoosten van Los Angeles. Het meisje belde de politie vanuit een telefooncel en sloeg alarm. Bij de inval troffen agenten een waar griezelkabinet aan. De kinderen, tussen 2 en 29 jaar oud, waren zwaar ondervoed en hadden zich al maanden niet meer gewassen. De stank in het huis was vreselijk.

Louise en David Turpin en hun advocaten bij de uitspraak in de rechtszaal van Riverside, Californië.
Volledig scherm
Louise en David Turpin en hun advocaten bij de uitspraak in de rechtszaal van Riverside, Californië. © AP

Twee meisjes waren blijkbaar snel losgemaakt, maar een 22-jarige broer lag nog geboeid op een bed. Bij de rechtszaak die volgde, bekenden beide ouders hun kinderen jarenlang wreed te hebben gefolterd, misbruikt en opgesloten. Alleen een 2-jarige kindje ontsprong de dans, zo bleek. In ruil voor hun bekentenis kregen ze de nu uitgesproken celstraf. Pas over 25 jaar komen ze in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating.

Vader David verontschuldigde zich voor alles wat hij zijn kinderen heeft aangedaan.
Volledig scherm
Vader David verontschuldigde zich voor alles wat hij zijn kinderen heeft aangedaan. © AP

Vandaag was de eerste keer dat de slachtoffers van David en Louise Turpin zich, na hun bevrijding, publiekelijk uitspraken over wat hen is overkomen. Geen van hen is sinds hun bevrijding ooit bij naam genoemd, gefotografeerd of gefilmd. Ook vandaag niet. Bij binnenkomst in de rechtszaal brak een van de kinderen in tranen uit. Ze zat tijdens de zitting hand in hand met een van de aanklagers.  

‘Ik ben een vechter’

Moeder Louise zei van haar kinderen te houden en altijd het beste met hen voor te hebben gehad.
Volledig scherm
Moeder Louise zei van haar kinderen te houden en altijd het beste met hen voor te hebben gehad. © AFP

,,Het leven was slecht, maar het heeft me sterk gemaakt’’, sprak een van de dochters. ,,Ik heb gevochten om de persoon te worden die ik nu ben.’’ De jonge vrouw vertelt hoe ze zag hoe haar vader haar moeder veranderde, en hoe ze zelf bijna veranderde. ,,Maar ik besefte wat er aan de hand was. Ik ben een vechter, ik ben sterk en ik schiet door het leven als een raket.’’

Volgens de autoriteiten was het misbruik en de verwaarlozing van de kinderen zo erg dat de groei van de kinderen stokte. Hun spieren slonken weg en twee meisjes zullen nooit in staat zijn kinderen te krijgen. Toen hun 17-jarige zus wist te ontsnappen en hulp inriep, wist het meisje haar eigen adres niet eens. Ook wist ze niet welke dag en jaar het was en moest haar worden uitgelegd wat het woord ‘medicatie’ betekent.

Wat ze wel wist, was dat zij en haar broers en zussen jarenlang gruwelijk hadden geleden. Ze mochten niet als andere kinderen buitenspelen, maar leefden in afzondering. Ook naar school gaan, was er niet bij. ,,We gingen niet naar school’’, vertelde het gevluchte meisje. ,,Ik heb nooit de eerste klas afgemaakt.’’ Alleen de oudste dochter zou de derde klas lagere school hebben gevolgd.

‘Ik wilde alleen het beste’

Andere kinderen vertelden hoe ze werden geslagen, in kooien zaten en aan hun bed werden gekluisterd als ze hun ouders niet gehoorzaamden. Overdag werd er geslapen en 's nachts waren ze een aantal uren actief. Na hun ontdekking moesten alle kinderen worden opgenomen in een ziekenhuis. Zeven van de volwassen kinderen wonen nu samen en gaan naar school.

,,De verdachten hebben levens geruïneerd, dus ik denk dat het eerlijk is als hun straf gelijk is aan die voor moord’’, sprak openbaar aanklager Mike Hestrin in februari. De advocaat van vader David las een verklaring voor, waarin hij zei zich ‘te verontschuldigen voor alles wat ik hen heb aangedaan.’’ Louise Turpin nam zelf het woord en zei: ,,Sorry voor alle pijn die ik heb veroorzaakt. Ik hou van mijn kinderen en wilde alleen het beste voor hen.’’

De familie ging slechts af en toe naar een pretpark.
Volledig scherm
De familie ging slechts af en toe naar een pretpark. © Privéfoto
 1. Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmokkel in auto’s met geheime bergruimtes
  PREMIUM
  Update

  Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmok­kel in auto’s met geheime bergruim­tes

  In het Belgische Genk is de Koerdische familie van de 42 dagen lang ontvoerde 13-jarige jongen een bekende naam in het criminele milieu. De familie raakte geregeld verwikkeld in drugsonderzoeken. Vooral M.T., de oom van de ontvoerde jongen, was een zwaargewicht en zit nu een celstraf van 15 jaar uit. De familie liet drugs via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam komen. De cocaïne werd versneden en vacuüm verpakt in verborgen opslagplaatsen in Genk, Hasselt en As.
 2. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

  Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

  In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.