Volledig scherm
Mikhail Popkov tijdens zijn de behandeling van zijn zaak op maandag 10 december 2018 © AFP

Levenslang veroordeelde Rus schuldig aan moord op 78 vrouwen

Een voormalige Russische politieman, die al levenslang in de cel zit voor de moord op 22 vrouwen, is vandaag schuldig bevonden aan nog eens 56 moorden.

Een rechtbank in het Siberische Irkoetsk achtte de 54-jarige Mikhail Popkov schuldig aan de moord op 56 vrouwen tussen 1992 en 2007, meldt het Russische persagentschap Interfax.

In 2015 werd hij al eens veroordeeld voor de moord en verkrachting van 22 vrouwen. Nadien bekende hij nog eens 59 moorden, maar de politie kan van drie van die moorden geen bewijzen vinden. Zijn slachtoffers waren in de leeftijd van 18 tot 50 jaar.

Hij zei dat hij hen ‘ter dood had veroordeeld’ zodra ze ermee instemden om een drankje met hem te drinken, aldus de aanklager. Hij vergaf drie vrouwen omdat ze niet instemden om iets met hem te drinken. Hij begeleidde deze vrouwen naar huis en hielp sommigen zelfs hun tassen te dragen. ,,Hij hield duidelijk van moorden. Sommige slachtoffers hadden 145 of zelfs 170 steekwonden.’'

Popkov, die ‘weerwolf’ werd genoemd vanwege zijn vermogen om bij de politie te blijven werken terwijl hij zijn slachtoffers verkrachtte en vermoordde, beweerde dat zijn doel was ,,de straten van Siberische steden schoon te maken van immorele vrouwen’'.

Volledig scherm
Mikhail Popkov tijdens zijn de behandeling van zijn zaak op maandag 10 december 2018 © AFP
  1. Berenwelpje gedood omdat het te aardig reageerde op mensen

    Berenwelp­je gedood omdat het te aardig reageerde op mensen

    Rangers in het Scoggins Valley Park in de Amerikaanse staat Oregon hebben daar een nog jonge beer doodgeschoten, omdat het roofdier zich te vriendelijk gedroeg als er mensen in de buurt waren. Volgens de autoriteiten werd de schattig ogende berenwelp bijna dagelijks door parkbezoekers getrakteerd op eten terwijl het voederen van dieren ten strengste verboden is. De ‘makke’ beer was daarnaast een geliefd onderwerp voor selfies.
  2. Justitie weigert When They See Us-officier te ontslaan, zwarte gemeenschap de straat op

    Justitie weigert When They See Us-officier te ontslaan, zwarte gemeen­schap de straat op

    Het Openbaar Ministerie in het stadsdeel Manhattan in New York weigert officier Elizabeth Lederer te ontslaan ondanks hevige protesten uit de zwarte gemeenschap. Lederer raakte wereldwijd in opspraak vanwege haar betrokkenheid bij de onterechte veroordeling van vijf zwarte tienerjongens, begin jaren negentig. Hun verhaal kreeg de afgelopen weken wereldwijde bekendheid door de indringende Netflix-serie When They See Us.