Volledig scherm
Een vroeggeboren baby in India. Foto ter illustratie. © AFP

Levend begraven baby die gevonden werd tijdens uitvaart is op tijd gered: ‘Ze lag er enkele uren’

Het gaat goed met het meisje dat gevonden werd tijdens een uitvaart in India. De levend begraven baby werd gevonden door een vader die op dat moment zijn doodgeboren dochtertje aan het begraven was. 

Het was een gruwelijk soort toeval begin oktober: een vader in India vond tijdens de uitvaart van zijn doodgeboren dochtertje een levend begraven baby. ,,Ik dacht dat mijn dochter tot leven was gekomen”, vertelde de man destijds. ,,De stem kwam alleen niet van mijn dochter, maar uit een bloempot.”

Volledig scherm
Het meisje op de dag dat ze gevonden werd. © Videostill

Het gevonden kindje, dat slechts 2,4 kilo woog en een paar dagen oud was, kreeg direct een flesje en werd vervolgens met spoed naar het ziekenhuis gebracht.  Artsen stelden daar vast dat het meisje te vroeg geboren was. Ze kwam vermoedelijk al met dertig weken ter wereld. Volgens de artsen heeft het meisje waarschijnlijk een paar uur begraven gelegen. 

Doordat het meisje relatief snel gevonden werd en artsen kordaat ingrepen, kon haar leven worden gered. Aan de BBC laten artsen deze week weten dat het meisje, dat de naam Sita kreeg, er helemaal bovenop is gekomen.  Ze weegt inmiddels 5,4 kilo en drinkt goed aan de fles. 

Het meisje verblijft momenteel bij de kinderbescherming in het land. De politie heeft geprobeerd de ouders van het kind te achterhalen, maar dat is niet gelukt. Het meisje zal daarom ter adoptie worden afgestaan.

Moord op meisjes

Het komt in India vaker voor dat jonge meisjes in kritieke toestand of zelfs dood worden aangetroffen. Meisjes worden gezien als een financieel risico. Foetussen worden geregeld afgedreven als blijkt dat het om een meisje gaat. De Verenigde Naties hebben het tekort aan meisjes in India eerder een ‘nationale ramp’ genoemd. Selectieve abortus is formeel verboden, maar vormt desondanks een groeiend probleem in het land. Een campagne moet de jongens-meisjesverhouding bij geboorte weer normaliseren en ervoor zorgen dat meisjes dezelfde rechten krijgen, onder meer door ze betere toegang tot het onderwijs te bieden.

In 1971 werden in India tegenover elke duizend jongensbaby’s nog 964 meisjes geboren, terwijl dat er in 2011 nog maar 918 waren. Volgens een Britse studie uit 2011 zijn tussen 1980 en 2010 mogelijk 12 miljoen Indiase meisjes selectief geaborteerd. De geslachtsverhouding van India wordt gezien als de slechtste ter wereld.

  1. Uitgemergelde leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

    Uitgemer­gel­de leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

    In de dierentuin van de Soedanese hoofdstad Khartoem is volgens internationale dierenrechtenorganisaties sprake van dramatische misstanden. Bezoekers spotten er deze week een aantal extreem uitgemergelde leeuwen. De broodmagere roofdieren waren letterlijk vel over been en konden bijna niet meer op hun poten staan. Twitteraar Osman Salih uit Soedan is inmiddels via sociale media een actie begonnen voor hulp aan de ten dode opgeschreven leeuwen.
  2. ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederlandse (18) bewerkt slachtoffer met gebroken fles

    ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederland­se (18) bewerkt slachtof­fer met gebroken fles

    In het populaire ski-oord Zell am See is vannacht een 18-jarige Nederlandse vrouw gearresteerd omdat ze een Oostenrijkse leeftijdgenoot zwaar mishandelde tijdens een volgens de politie ‘wild gevecht’. Het slachtoffer belandde zwaargewond in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en beslist daarna of de vrouw in voorlopige hechtenis blijft, melden Oostenrijkse media.