Lege armen: tattoo Belgische agenten moet bedekt
Belgische politiemensen mogen geen zichtbare tatoeages meer hebben. Met deze aanscherping van de regels wil de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon de 'wildgroei' aan lichaamsversiering tegengaan.
Tatoeages worden niet verboden en blijven toegestaan op plekken waar zij niet zichtbaar zijn, aldus dagblad Het Laatste Nieuws. In de hals, op onderarmen en handen moeten de plaatjes vermeden worden. ,,Agenten moeten neutraal zijn'', is de lezing.
,,Stel dat een agent het logo van Anderlecht op de onderarm heeft. En hij wordt naar het stadion van Club Brugge gestuurd voor een ordedienst. Dat kan tussen opgehitste supporters problemen geven'', schetst een woordvoerder van de minister.
Liefst lege onderarm
,,Een lege onderarm is te verkiezen'', zegt Jambons woordvoerder Olivier Van Raemdonck. Wat er gaat gebeuren met agenten die al zichtbare tattoos hebben, is niet bekend. De politievakbonden zijn niet erg enthousiast over de nieuwe regels.
,,Tien jaar lang heeft men het allemaal laten begaan. Zonder voorschriften. Dat veranderen wordt moeilijk'', zegt Benny Staelens van het NSPV. Jambon hintte begin vorig jaar, tijdens de discussie over het dragen van hoofddoekjes door agenten, op een beperking van de tatoeages.
Nederlandse agenten
In Nederland werd in 2011 de Gedragscode Lifestyle-neutraliteit opgesteld, die voorschrijft waar agenten in het belang van hun gezag, neutraliteit en eigen veiligheid aan moeten voldoen. In contact met het publiek dient, volgens de code, afstand worden genomen van zichtbare uitingen van levensstijl, waaronder tatoeages.
Tatoeages en piercings op opvallende plaatsen van het lichaam werden in 2016 definitief taboe voor Nederlandse politieagenten. De gedragscode spreekt echter wel over het bedekken van zichtbare bestaande tatoeages. Omdat de huidversieringen zich lastig laten verwijderen, kan het bevoegd gezag in voorkomende gevallen uitzonderingen maken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tot 241 jaar cel veroordeelde Bobby na 27 jaar vrij: ‘Alles is veranderd, de mensen zijn het vreemdst’
De 44-jarige Bobby Bostic verliet in november de gevangenis als een vrij man. Hij had toen 27 jaar van zijn totale gevangenisstraf van 241 jaar uitgezeten en zag dat de wereld ondertussen enorm was veranderd. Draadloze oortjes, een huisrobot die Alexis heet en dan nog al die mensen. ‘Ze zijn zo vriendelijk.’ -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Braziliaanse autoriteiten bevrijden 212 arbeiders van ‘slavernij’
Inspecteurs van het Braziliaanse ministerie van Arbeid hebben vrijdag 212 landarbeiders bevrijd die werden vastgehouden in omstandigheden die ,,vergelijkbaar zijn met slavernij”. Dat maakte het ministerie bekend. -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUM
Wat willen Poetin en Xi van elkaar? ‘Als China Taiwan ooit aanvalt, heeft het Russische hulp hard nodig’
De Chinese leider Xi Jinping kwam maandagmiddag aan in Moskou voor een driedaags bezoek. Later op de dag nuttigde hij met Vladimir Poetin een informele lunch. Beiden noemden elkaar een ‘goede vriend’. Maar wat willen ze nog meer?
-
Groot klimaatrapport: ‘Als we doen wat we beloven, warmt de aarde eind deze eeuw slechts 2 graden op’
Als China, India en de Europese Unie zich houden aan hun belofte om spoedig uitstootneutraal te worden, dan kan de aardse opwarming aan het eind van deze eeuw beperkt blijven tot ongeveer twee graden. Dat stelt klimaatonderzoeker Detlef van Vuuren, die meeschreef aan het nieuwste klimaatrapport van het IPCC. -
-
-
PREMIUM
Miljoenenstad Istanboel in paniek om toekomstige aardbeving: ‘Je bent nergens helemaal veilig’
In miljoenenstad Istanboel zijn bewoners in lichte staat van paniek sinds de verwoestende aardbevingen in het zuidoosten van Turkije. Vele duizenden gebouwen zullen waarschijnlijk niet overeind blijven staan bij een zware aardbeving. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.