Leerlingen vluchten voor schietpartij in schokkende back to school-video

VIDEODe actiegroep Sandy Hook Promise heeft voor veel ophef gezorgd met een nieuwe campagnevideo. Die start als een normale ‘back to school’-video waarin leerlingen hun nieuwe schoolspullen aanprijzen. Maar de video neemt een ijzingwekkende wending wanneer een schutter de school binnenloopt en de leerlingen hun schoolspullen moeten gebruiken om zichzelf in veiligheid te brengen.

,,Mijn moeder heeft me dit jaar de perfecte rugzak gegeven”, vertelt een jongen aan het begin van de video in de camera terwijl hij zijn kluisje opent. Een meisje laat in een klaslokaal haar mappen zien aan de camera en vertelt trots dat deze haar helpen om haar werk te ordenen.

Bij het derde product neemt de video een wending. Terwijl een jongen in een schoolbibliotheek trots zijn nieuwe hoofdtelefoon opzet, rennen de leerlingen om hem heen ineens in paniek weg. De volgende leerling die in beeld komt, prijst al rennend door de gangen zijn nieuwe sneakers aan, terwijl op de achtergrond schoten van een geweer te horen zijn.

Expliciet

De video wordt steeds explicieter. Zo barricadeert een meisje de deur van de gymzaal door hem dicht te knopen met haar trui en slaat een jongen een ruit in met zijn gloednieuwe skateboard om uit een klaslokaal te kunnen ontsnappen.

In het een na laatste fragment zit een meisje naast een jongen die in zijn been is geraakt door een kogel. ,,Deze nieuwe sokken kunnen echt je leven redden”, zegt ze terwijl ze met haar nieuwe kniesokken de wond verbindt.

In het laatste fragment zit een meisje in haar eentje opgesloten op een toilet. Ze stuurt haar moeder een berichtje om te zeggen dat ze van haar houdt. Al huilend vertelt ze: ,,Ik heb eindelijk een telefoon gekregen om contact te houden met mijn moeder.”

In de laatste secondes van de video hoor je de deur opengaan en voetstappen naderen. Dan wordt het beeld zwart.

Tekst gaat verder onder de foto.

Een screenshot uit de schokkende video van Sandy Hook Promise
Volledig scherm
Een screenshot uit de schokkende video van Sandy Hook Promise © Sandy Hook Promise

Sandy Hook Promise

De video is onderdeel van de nieuwe campagne van Sandy Hook Promise. Die actiegroep werd opgericht door onder andere enkele ouders van kinderen die op 14 december 2012 omkwamen bij de schietpartij op Sandy Hook Elementary School. Daar schoot een 20-jarige man 26 mensen dood, onder wie twintig kinderen. 

De actiegroep wil met de schokkende video het bewustzijn rondom schietpartijen op scholen vergroten. ,,Schietpartijen op scholen zijn te voorkomen als je de signalen herkent”, is de boodschap van Sandy Hook Promise. De actiegroep wil schietpartijen en geweld op scholen voorkomen. Dat doet de groep onder andere door mensen op te leiden om personen te leren herkennen die een risico vormen voor zichzelf en hun omgeving.

Reacties

Een screenshot uit de schokkende video van Sandy Hook Promise
Volledig scherm
Een screenshot uit de schokkende video van Sandy Hook Promise © Sandy Hook Promise

De video is in één dag tijd al ruim 10 miljoen keer bekeken. De reacties op de campagnevideo zijn gemengd. Sommige kijkers vinden dat de actiegroep te ver is gegaan. Zo schrijft iemand in een reactie op de video op Twitter dat de actiegroep net doet alsof iedere leerling die weer naar school gaat, getroffen zal worden door een schietpartij. ‘Stop met onze kinderen bang maken voor iets wat hoogstwaarschijnlijk nooit bij hen zal gebeuren’, schrijft hij.

Veel anderen zijn wel te spreken over de schokkende video. ‘Dit is zo'n krachtige video met een hartverscheurende boodschap’, schrijft iemand op Twitter. ‘Dit is een moeilijke video om te bekijken. Maar de boodschap is even belangrijk als hij zeven jaar geleden was’, schrijft een ander.

 1. Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmokkel in auto’s met geheime bergruimtes
  PREMIUM
  Update

  Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmok­kel in auto’s met geheime bergruim­tes

  In het Belgische Genk is de Koerdische familie van de 42 dagen lang ontvoerde 13-jarige jongen een bekende naam in het criminele milieu. De familie raakte geregeld verwikkeld in drugsonderzoeken. Vooral M.T., de oom van de ontvoerde jongen, was een zwaargewicht en zit nu een celstraf van 15 jaar uit. De familie liet drugs via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam komen. De cocaïne werd versneden en vacuüm verpakt in verborgen opslagplaatsen in Genk, Hasselt en As.
 2. Eigen autopsie familie Floyd: ‘George kwam om het leven door verstikking door grote druk op nek en rug’
  Update

  Eigen autopsie familie Floyd: ‘George kwam om het leven door verstik­king door grote druk op nek en rug’

  Uit een autopsie in opdracht van de familie van George Floyd blijkt dat de zwarte Amerikaan stierf aan verstikking als gevolg van grote druk op zijn nek en rug. De resultaten van het onderzoek wijken sterk af van de eerdere autopsie door justitie. Daarin wordt gesteld dat de 46-jarige Floyd niet door wurging om het leven was gekomen, maar dat een combinatie van factoren daaraan ten grondslag lag.