Lawine treft Zwitserse piste: slachtoffer in levensgevaar, meerdere vermisten

videoOp een skipiste in het populaire Zwitserse skigebied Crans-Montana in de Zwitserse Alpen heeft een lawine vanmiddag verschillende mensen meegesleurd. Hulpdiensten zijn ter plaatse.  Er zijn inmiddels vier gewonden onder de sneeuw vandaan gehaald, maar er zijn nog meerdere mensen vermist. Een van de gewonden is zo ernstig gewond dat hij in levensgevaar is. 

Het gebeurde om 14.15 uur  in Crans-Montana, in de provincie Valais, met bergen tot 3000 meter hoog. De lawine zou het onderste deel van de piste, van zo’n 300 tot 400 meter, bedekt hebben met een laag sneeuw van twee meter. Beelden laten het indrukwekkende spoor zien dat de lawine achterliet in het wintersportgebied. Volgens getuigen hangen er onder meer vier reddingshelikopters in de lucht en zijn er reddingshonden ingezet.

 De sneeuw zou zeer compact zijn, wat de reddingsacties bemoeilijkt. Er zijn honderd mensen ingezet voor de reddingsoperatie.

Op een schaal van 1 tot 5 was het risico op een lawine als 2 ingeschaald.  Waarschijnlijk hebben de warme temperaturen van de afgelopen dagen invloed gehad. Een lawine op een gemarkeerde piste is zeer zeldzaam.

Crans-Montana ligt in de provincie (Valais) in de Zwitserse Alpen. 

Volledig scherm
Skigebied Crans-Montana, 2011 © AP
  1. Boeing: snel update 737 Max, justitie VS start onderzoek

    Boeing: snel update 737 Max, justitie VS start onderzoek

    Boeing-topman Dennis Muilenburg zegt dat de vliegtuigbouwer snel met een software-update komt voor de toestellen van het type 737 Max. Ook zullen de piloten nieuwe trainingen krijgen. Doel van de maatregelen is ,,de zorgen weg te nemen’’ die rond de vliegtuigen zijn ontstaan na twee recente crashes in Indonesië en Ethiopië waarbij in totaal 346 mensen om het leven kwamen. De Boeings 737 Max staan wereldwijd voorlopig aan de grond.