Volledig scherm
Het kunstwerk 'Comedian’ van de Italiaanse artiest Maurizio Cattelan. © EPA

Kunst: aan de muur geplakte banaan verkocht voor 120.000 dollar

120.000 dollar, ofwel 108.000 euro. Dat is het prijskaartje dat op een Amerikaanse kunstveiling werd gehangen aan een aan de muur geplakte banaan, schrijft CNN.

De Parijse kunstgalerij Perrotin stelde woensdag een opmerkelijk werk voor van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan. Het werk, waarvan drie edities bestaan, heeft niet meer om het lijf dan een met een stuk duct-tape aan de muur geplakte banaan. Prijskaartje: 120.000 dollar.

Bij een veiling van Art Basel Miami gingen de eerste twee edities alvast de deur uit. Volgende de gespecialiseerde website Artnet gaat de laatste versie voor 150.000 dollar van de hand.

Gouden wc-pot

Volgens Perrotin liep Cattelan al een jaar rond met het idee om een banaan tot kunst te verheffen. ,,Telkens als hij op reis ging, hing hij een banaan omhoog in zijn hotelkamer ter inspiratie”, ging het verhaal. ,,Hij maakte verschillende ontwerpen. Eerst in hars, dan in brons, om uiteindelijk terug te keren tot het oorspronkelijke idee: een echte banaan.” Cattelan kocht de bananen in kwestie in een groente- en fruitwinkel in Miami. Wat de kopers moeten doen wanneer hun banaan na enkele dagen begint te rotten, is hen niet meegedeeld.

Volledig scherm
‘America', een van Cattelans andere omstreden kunstwerken. © AP

Cattelan staat bekend voor zijn uitdagende kunstwerken. Een wc-pot van 18-karaats goud haalde in september nog de kranten toen hij werd gestolen uit het Engelse Bleinheim Palace. Het toilet is nog steeds spoorloos. 

 1. Uitgemergelde leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

  Uitgemer­gel­de leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

  In de dierentuin van de Soedanese hoofdstad Khartoem is volgens internationale dierenrechtenorganisaties sprake van dramatische misstanden. Bezoekers spotten er deze week een aantal extreem uitgemergelde leeuwen. De broodmagere roofdieren waren letterlijk vel over been en konden bijna niet meer op hun poten staan. Twitteraar Osman Salih uit Soedan is inmiddels via sociale media een actie begonnen voor hulp aan de ten dode opgeschreven leeuwen.
 2. ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederlandse (18) bewerkt slachtoffer met gebroken fles

  ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederland­se (18) bewerkt slachtof­fer met gebroken fles

  In het populaire ski-oord Zell am See is vannacht een 18-jarige Nederlandse vrouw gearresteerd omdat ze een Oostenrijkse leeftijdgenoot zwaar mishandelde tijdens een volgens de politie ‘wild gevecht’. Het slachtoffer belandde zwaargewond in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en beslist daarna of de vrouw in voorlopige hechtenis blijft, melden Oostenrijkse media.
 1. Cruciale testlancering SpaceX-raket van Elon Musk geslaagd
  Video

  Cruciale testlance­ring Spa­ceX-ra­ket van Elon Musk geslaagd

  SpaceX en zijn grondlegger Elon Musk zijn in de wolken met de succesvolle test van de noodprocedure bij de lancering van een Falcon-raket met een Crew Dragon capsule vanaf Cape Canaveral. Nu de noodprocedure voor bemande vluchten met succes is beproefd, kunnen de Verenigde Staten later dit jaar weer zelf vanaf eigen bodem bemande vluchten de ruimte in te brengen. De eerste staat voor de tweede helft van dit jaar op het programma. Daarbij zal de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA tegen betaling een beroep doen op de diensten van SpaceX.