Kritiek na aanval op roddelpers: ‘Prins Harry denkt niet helder na’
Het besluit van prins Harry om boulevardkranten voor de rechter te slepen voor vermeende afluisterpraktijken krijgt in Groot-Brittannië een kritisch onthaal. ,,Hij denkt niet helder na.”
Prins Harry wandelde in gedachten verzonken in een dorre streek van Angola door een gebied met landmijnen. Door een helm met een vizier keek hij naar borden met doodskoppen erop. Gehurkt liet hij zich bijpraten over de ernst van de situatie in het Afrikaanse land. Het bezoek vormde een eerbetoon aan zijn overleden moeder Lady Diana, die in 1997 op identieke wijze aandacht vroeg voor de slachtoffers in het oorlogsgebied.
De gelijkenissen moeder en zoon zorgden in Groot-Brittannië voor vertedering. Zoals het gehele tiendaagse bezoek aan Afrika, dat woensdag 2 oktober eindigde in Johannesburg, op goedkeuring kon rekenen. Harry en zijn echtgenote Meghan toonden zich voorbeeldige leden van het koninklijke huis. De positieve sfeer kreeg geen tijd om te beklijven. Op de slotdag van de reis verklaarde het echtpaar de boulevardpers de oorlog.
Oorlogsverklaring
In een ongekend felle brief beschuldigde Harry de tabloids ervan Meghan letterlijk het graf in te schrijven. ,,Ik verloor mijn moeder en nu zie ik hoe mijn vrouw ten prooi valt aan dezelfde machtige krachten”, schreef hij. The Mail on Sunday kon een dagvaarding verwachten voor het publiceren van een brief van Meghan aan haar vader Thomas Markle met wie ze al tijden in onmin leeft.
Enkele dagen later volgde een tweede bom. Het koninklijk paar klaagde The Sun en de Daily Mirror aan voor het vermeend afluisteren van voicemailberichten, waarschijnlijk daterend uit het begin van de eeuw. Het sluit aan bij de ‘phone hacking’-zaak die betrokken kranten een vermogen kostte aan schadevergoedingen. News of The World sloot in de nasleep van het schandaal zelfs haar deuren.
De aanklachten zijn niet nieuw, maar dreigen te verjaren. Ondanks de ernst ervan en de emotionele lading zijn de reacties in Groot-Brittannië opvallend lauw en cynisch. Zelfs de meest koningsgezinde analist twijfelt aan de intenties van Harry en Meghan. Op subtiele wijze laten critici merken te weten uit welke hoek dit plotselinge gevecht komt. Meghan nam recentelijk Sunshine Sachs in de arm, een Amerikaans pr-bureau voor Hollywood-sterren.
Kritiek
,,De hertog zal aanvankelijk de sympathie van het volk krijgen”, zegt Patrick Jephson in The Observer. De voormalige perssecretaris van prinses Diana dacht dat de agressieve strategie van Harry in zijn gezicht kan ontploffen. ,,Het kan zomaar omslaan. Leden van het koninklijke huis moeten het verschil leren tussen pesten en kritiek.” Dit bijtende oordeel echoot overal in Engeland. Harry en Meghan schieten hun doel voorbij.
Buiten de mediacirkel en de weinig vleiende reacties van lezers onder verhalen krijgt het duo wel degelijk steun. Nacho Figueras, een Argentijnse polospeler met wie Harry bevriend raakte, verdedigt hen. ,,Het zijn helden”, geeft hij aan. ,,Ze maken tijd vrij om de wereld te verbeteren. In plaats van hen te omarmen, van ze te houden of ze aan te moedigen, vallen we hen aan. Zo jammer.”
Blunders
Maar een reeks pr-blunders sinds het huwelijk van Harry en Meghan helpt niet mee. Met de vinger in de lucht wezen ze het publiek op de klimaatcrisis. Iedereen moest zich bewust zijn van zijn ‘carbon footprint’. Nog geen dag later lieten ze zich per privéjet naar de Verenigde Staten vliegen. Als vanzelf berichtten de Britse media gretig over deze ogenschijnlijke hypocrisie.
De verbouwing van Frogmore Cottage in Windsor voor 2,7 miljoen euro belastinggeld deed ook veel stof opwaaien. Niemand maalde om de opknapbeurt van hun woning, totdat Meghan zich op Wimbledon weigerde te laten fotograferen. Daarmee doorbrak ze een ongeschreven regel. In ruil voor een vorstelijk inkomen en talloze privileges verwacht het publiek een zekere mate van toegankelijkheid terug.
Ze probeert een wereldmerk te worden
Prins Harry en Meghan deden ook uiterst geheimzinnig over hun pasgeboren zoon Archie. De identiteit van de peetouders maakten ze niet bekend. Foto’s van het kind werden achtergehouden. De koningsgezinde tabloids interpreteerden deze gang van zaken als een belediging van het volk. De belastingbetalers mochten hun peperdure huwelijk bekostigen, maar het achterkleinkind van koningin Elisabeth niet aanschouwen.
Thomas Markle
Het heetste hangijzer vormt de relatie met Thomas Markle, met wie Meghan alle banden heeft verbroken. In het Amerikaanse tijdschrift People gaven bronnen, omschreven als goede ‘vrienden’ van de voormalige actrice, delen van de inhoud van de gewraakte brief prijs. Haar vader, die zich niet herkende in het geschetste beeld, besloot zich vervolgens te verdedigen door contact op te nemen met The Mail on Sunday.
Harry viel echter niet alleen deze publicatie aan, tot onbegrip van Nicholas Witchell, die namens de BBC het koninklijk huis volgt. ,,Niets minder dan een keiharde aanval op de Britse tabloids. Roy Greenslade, columnist van The Guardian, verbaast zich ook over de felheid van Harry. ,,Probeert hij met een hamer een noot te kraken?”, vraagt hij zich af. ,,Het zou zomaar eens tegen hem kunnen keren.”
Penny Junor, de biograaf van prins Charles, kan er evenmin bij. Harry breekt zijn visie met alle protocollen. ,,Prins Harry denkt niet helder na”, vertelt hij. ,,En hij lijkt geen adviseur met gezond verstand naast zich te hebben. Het lijkt erop alsof hij of advies negeert of leunt op mensen die niet weten hoe het koninklijk huis werkt en hoe hun relatie met de pers in elkaar steekt.”
The Telegraph laat weten dat Harry en Meghan hun staf hebben verrast. De rechtszaken waren volgens de krant niet zorgvuldig voorbereid, maar een gehaaste actie, waardoor ze, volgens insiders, de overzeese trip ‘van de rails lieten lopen’. De Britse pr-expert Mark Borkowski schuift de schuld in de schoenen van Meghan. ,,Ze probeert een wereldmerk te worden.”
De populariteit van prins Harry en Meghan heeft door de juridische actie zichtbaar een nieuwe deuk opgelopen. Oprechte pijn over hun leed of niet, in de publieke opinie hebben ze de schijn tegen. Phone hack of niet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Nederlanders zwaargewond in Italië na missen haarspeldbocht bij Gardameer
Drie Nederlandse toeristen zijn zaterdag bij het Gardameer met hun gehuurde trike, een gemotoriseerde driewieler, tientallen meters van een klif gestort. Twee van hen raakten daarbij zwaargewond. -
update
Voorzitter partij Boris Johnson stapt op na verlies van twee parlementszetels
Oliver Dowden, de voorzitter van de Britse Conservatieve Partij, stapt op na tegenvallende resultaten in tussentijdse verkiezingen in twee kiesdistricten die donderdag werden gehouden. De Tories verloren beide zetels in het parlement. ,,We moeten inzien dat we meer moeten doen en dat gaan we ook doen, we blijven ons inzetten om de zorgen van mensen weg te nemen", reageerde premier Boris Johnson. -
Ghislaine Maxwell in gevangenis onder zelfmoordtoezicht, veroordeling mogelijk uitgesteld
Ghislaine Maxwell is in de gevangenis van Brooklyn onder zelfmoordtoezicht geplaatst. Daardoor zal ze vermoedelijk een verzoek indienen om haar veroordeling uit te stellen, zo heeft haar advocaat laten weten. Maxwell wordt ervan verdacht Jeffrey Epstein te hebben geholpen met het ronselen van minderjarige meisjes voor seksueel misbruik.
-
Overlevenden bevrijden zich met de hand na aardbeving Afghanistan, hulp nog niet op volle sterkte
Overlevenden van de aardbeving in Afghanistan proberen met de hand slachtoffers te bevrijden. Bij de verwoestende aardbeving, met een kracht van 6,1, kwamen zeker duizend mensen om het leven en raakten 1500 mensen gewond. De hulpverlening heeft moeite met op gang komen. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
EU-leiders akkoord: Kroatië krijgt vanaf 1 januari ook de euro
De eurozone van nu negentien landen wordt per 1 januari uitgebreid met Kroatië. Dat hebben de Europese leiders vandaag tijdens hun top in Brussel bekendgemaakt. Het Balkanland treedt volgend jaar toe en zal de gemeenschappelijke euro invoeren. De huidige nationale munt, de kuna, wordt dan afgeschaft.