Het boek Onuitwisbaar van Edward Snowden
Volledig scherm
Het boek Onuitwisbaar van Edward Snowden © EPA

Klokkenluider Snowden door VS aangeklaagd om boek

De Verenigde Staten hebben vandaag een rechtszaak aangespannen tegen klokkenluider Edward Snowden, die eerder voor de National Security Agency (NSA) werkte. Zijn nieuwe boek Onuitwisbaar is volgens de VS in strijd met de geheimhoudingsovereenkomst tussen hem en de instantie.

Snowden, die de klok luidde over massale afluisterpraktijken, publiceerde het boek over zijn leven deze week. Het Amerikaanse ministerie van Justitie zegt dat het is gepubliceerd zonder dat het manuscript ervan vooraf is ingezien door inlichtingendiensten.

Ook speeches die de voormalige NSA-medewerker tegenwoordig geeft, zouden tegen de regels indruisen. Met de rechtszaak proberen de VS te voorkomen dat alle opbrengsten van het boek bij Snowden terechtkomen. Daarom hebben ze ook de uitgever aangeklaagd.

Snowden lekte in 2013 geheime documenten over spionageactiviteiten en de beveiliging van online communicatie door de NSA. Sinds de onthullingen verbleef hij in Rusland. Veel mensen zien hem als een held, maar de Amerikaanse autoriteiten willen een strafrechtelijk proces vanwege het lekken van geheime informatie. Dit proces staat overigens los van de rechtszaak om de publicatie van zijn boek.

Uit de onthullingen van Snowden bleek dat Amerikaanse inlichtingendiensten burgers massaal afluisterden. Hiermee werd een wereldwijde discussie over de balans tussen privacy en veiligheid aangewakkerd.

  1. Echtpaar uit VS kan na 2,5 maand eindelijk ruïnes Pompeii bezoeken: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

    Echtpaar uit VS kan na 2,5 maand eindelijk ruïnes Pompeii bezoeken: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

    De Amerikaanse pensionado's Colleen (63) en Marvin Hewson (75) gingen begin maart naar Italië voor een droomvakantie. Voor het eerst samen de Atlantische Oceaan over, naar Rome en zelfs de ruïnes van Pompeii stonden op de bucketlist. En toen kwam corona. In plaats van hals over kop terug naar huis te vliegen - dat ging niet meer - bleven de Hewsons in Pompeii. Vandaag hoorden ze bij de eerste bezoekers die de wereldberoemde archeologische vindplaats mochten betreden na de heropening.
  2. Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Alle ogen zijn morgen gericht op het Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida. Voor het eerst in bijna tien jaar worden daar twee Amerikaanse astronauten vanaf eigen bodem de ruimte in geschoten. En voor het eerst in bijna veertig jaar zal dat met een gloednieuw toestel gebeuren: de Crew Dragon van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk. Een vlucht die niet zonder risico’s is, zo berekende de NASA.