Volledig scherm
Duizenden Belgische studenten protesteren voor betere klimaatmaatregelen. © REUTERS

Klimaatmars Brussel trekt 32.000 spijbelende scholieren

De derde klimaatmars van Youth for Climate in Brussel is een succes. Circa 32.000 spijbelende jongeren trekken momenteel door de straten van Brussel om een ambitieuzer Belgisch klimaatbeleid te eisen.

Vorige week waren er ruim 12.000 studenten en scholieren op de been. De week daarvoor naar schatting 3500. Ze marcheren door Brussel om aandacht te vragen voor de klimaatverandering, onder meer bij de Europese instellingen. De jongeren zijn bezorgd over hun toekomst en willen dat politici meer actie ondernemen om de temperatuurstijging onder de 1,5 graad te houden.

De jongeren brachten massaal protestborden mee met teksten als: ‘There is no planet B’, ‘Don’t fuck your mother earth’. ‘Liever nu buizen dan naar Mars verhuizen’ en ‘Hier bestaat geen herexamen voor’.

In andere Belgische steden worden deze week kleinere optochten gehouden. Sommige scholen, zowel middelbare scholen als universiteiten en hogescholen, hebben hun leerlingen toestemming gegeven om mee te lopen.  In de stoet zijn naast jongeren ook senioren te zien. Voor de derde week op rij krijgen de klimaatspijbelaars de steun van ‘Grootouders voor het klimaat’.

De Belgische studenten zijn van plan om elke week te betogen tot aan de verkiezingen in mei. De nieuwe beweging Students for Climate is nog volop in opbouw en werkt vooral naar hun eigen protest van 14 februari toe. Die dag hoopt de beweging tienduizenden studenten op de been te krijgen.

In Nederland hebben klimaatspijbelaars voor donderdag 7 februari een betoging in Den Haag gepland. De Nederlandse jongerenactiegroep die dat organiseert noemt zich ook Youth for Climate. Op zondag 10 maart organiseren Milieudefensie, de FNV, Greenpeace, DeGoedeZaak en de Woonbond de Eerlijke Klimaatmars in Amsterdam. De mars begint om 13.00 uur op De Dam. 

Volledig scherm
Duizenden Belgische studenten in de straten van Brussel. © REUTERS
Volledig scherm
Veel van hen hebben spandoeken meegenomen. © REUTERS
Volledig scherm
Onder de studenten zowel Belgische als Franstalige studenten. © BELGA
Volledig scherm
Onder de studenten zijn ook basisschoolleerlingen. © REUTERS
  1. Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantieoord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantie­oord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is laatstelijk veel in de bergen te vinden. Reed hij vorige week nog te paard over de flanken van de heilige berg Paektusan, dit keer deed hij een andere piek aan. Wat hij bij de berg Kumgang en het nabijgelegen Diamond Mountain-resort aantrof, kon de goedkeuring van de grote leider niet wegdragen. ‘Armetierig’, vindt Kim de faciliteiten die daar door Zuid-Korea zijn neergezet. En dus moet de boel, bij gebrek aan nationaal karakter, tegen de vlakte.