Volledig scherm
De piepkleine Ryusuke Sekiya vlak na zijn geboorte in oktober. © AFP/ Nagano Children's Hospital

Kleinste baby ter wereld mag naar huis

Het voormalige kleinste jongetje ter wereld mag komend weekend het ziekenhuis verlaten. De Japanse Ryusuke Sekiya was bij zijn geboorte 22 centimeter lang en 258 gram zwaar. Hij weegt volgens zijn arts inmiddels meer dan 3 kilo. 

Ryusuke kwam in oktober via een keizersnede op de wereld. Zijn moeder was toen ruim 24 weken zwanger. Er werd gekozen voor een keizersnee omdat de moeder last had van een te hoge bloeddruk.  Bij de geboorte woog het jongetje iets meer dan een grote appel. ,,Toen hij werd geboren, was hij zo klein. Het leek alsof een aanraking hem zou kunnen breken’’, zei moeder Toshiko tegen verslaggevers.

De baby bracht de eerste zeven maanden van zijn leven op een intensivecare-unit voor neonatalen door. Via buisjes kreeg hij de nodige voedingsstoffen binnen. Met een wattenstaafje werd de melk van zijn moeder in zijn mond gesmeerd. 

Ryusuke is sinds zijn geboorte dertien keer zo zwaar geworden; hij weegt nu 3 kilo. ,,Nu drinkt hij melk en kunnen we hem in bad doen.’’ Ryusuke is het lichtste babyjongetje dat zijn geboorte overleefde. De vorige recordhouder kwam ook uit Japan en had een geboortegewicht van 268 gram. Het kleinste meisje komt uit Duitsland en woog bij haar geboorte in 2015 252 gram, volgens een overzicht van de University of Iowa.

De kans op overlijden is bij te klein geboren jongetjes significant groter dan bij te klein geboren meisjes. 

  1. Rus draait volledig door, probeert medepassagier te wurgen en overlijdt zelf kort na landing
    Video

    Rus draait volledig door, probeert medepassa­gier te wurgen en overlijdt zelf kort na landing

    Een doodenge vlucht gisteren voor passagiers van een Russische lijnvlucht van Moskou naar Simferopol, gelegen op de Krim. Nadat het toestel was opgestegen draaide een passagier volledig door. De man probeerde een vrouwelijke medepassagier te wurgen, bedreigde de crew en medereizigers en riep dat iedereen dood zou gaan. De doorgedraaide passagier raakte zwaargewond. De piloten besloten direct terug te vliegen naar Moskou, waar de man na aankomst vrijwel direct overleed.