Kim stuurt partijdinosaurus naar Spelen en 'zus luncht met president Moon'
De dooi tussen de Korea's krijgt een gezicht: dat van Kim Yong-nam (90), parlementsvoorzitter en in feite staatshoofd. Hij woont drie dagen de Winterspelen bij. Daarbij heeft de regering van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in laten weten dat hij zaterdag gaat lunchen met de Noord-Koreanen, onder wie zeer waarschijnlijk Kim Yo-jong, zus van dictator Kim Jong-un.
Wie komt er naar Pyeongchang? Dat was meteen de eerste vraag na het besluit dat Noord-Korea deel zou nemen aan de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea. De vraag richtte zich niet zozeer op de sporters en de officials, maar op de politieke delegatie die de opening van de Spelen zou bijwonen. Daaraan kan worden afgelezen hoe serieus Noord-Korea de handreiking naar Zuid-Korea neemt.
Zou het regime het aandurven om de buitenwacht te provoceren met leden van de elite die op de zwarte lijst van de Verenigde Naties staan en een reisverbod hebben? Leiders als Choe Ryong Hae, die wordt beschouwd als de 'luitenant' van de sterke leider, 'Briljante Kameraad' Kim Jong-un? Choe's komst zou een herhaling zijn van zijn bezoek in 2014, toen hij de sluiting bijwoonde van de Asian Games in de Zuid-Koreaanse stad Incheon.
Kleine verrassing
Kim Yong-nam is de 'dinosaurus' van de Noord-Koreaanse elite. De 90-jarige is voorzitter van het parlement en daarmee de facto de president van het land
Kim Jong-un heeft voor veilig, voor degelijk gekozen en ook voor een kleine verrassing, door ook zijn jongere zus Kim Yo-jong (30), die directeur Propaganda is van de Koreaanse Arbeiderspartij, af te vaardigen. Maar het is Kim Yong-nam die de 22 leden tellende delegatie leidt die vanaf morgen een driedaags bezoek zal brengen aan Pyeongchang.
Kim is de 'dinosaurus' van de Noord-Koreaanse elite. De 90-jarige is voorzitter van het parlement en daarmee de facto de president van het land. Niet dat hij zo wordt genoemd, want Noord-Korea heeft maar één president, Kim Il-sung, de grondlegger van de communistische staat. Hij duldt ook na zijn overlijden geen concurrentie, hij is 'president voor de eeuwigheid'.
Overlever
Kim Yong-nam is een pure overlever. Onder de familiedictatuur van achtereenvolgens Kim Il-sung, Kim Jong-il en Kim Jong-un heeft hij als een van de weinige leden van de elite alle zuiveringen doorstaan. De parlementsvoorzitter staat ook te boek als de ultieme representant van de Noord-Koreaanse bureaucratie en zijn jaknikkers. In het boek De twee Korea's (1997) van Don Oberdorfer zegt de gevluchte Noord-Koreaanse diplomaat Koh Yong-hwan over Kim Yong-nam: ,,Als Kim Il-sung naar een muur wees en zei dat daar een deur was, zou Kim Yong-nam dat geloven. Hij zou proberen die te openen.'' Hij beheerst de kunst om zich weg te cijferen, ook voor de werkelijkheid.
Kim Yong-nam, die in Moskou studeerde, diende Kim Il-sung als viceminister van Buitenlandse Zaken. Hij vergezelde hem tijdens diens reizen naar de Sovjet-Unie, China en Roemenië. Daarna werd hij Kim Jong-ils mentor, minister van Buitenlandse Zaken en premier. Sinds 1998 is hij voorzitter van het parlement en maakt hij ook onder Kim Jong-un deel uit van het 'Opperste Commando' in Pyongyang.
Dat Kim Yong-nam de meest bereisde Noord-Koreaan is, heeft hij ook te danken aan een uitzonderlijke positie in het buitenland. Hij staat als enige van het hoogste echelon niet op de zwarte lijst. Voor hem geldt geen reisverbod. Vorig jaar augustus woonde hij nog in Iran de beëdiging bij van president Rouhani. In eigen land is hij ook het gezicht naar buiten. Hij ontvangt delegaties, neemt de geloofsbrieven aan van ambassadeurs van de weinige landen met wie het geïsoleerde Noord-Korea nog wel officiële betrekkingen onderhoudt. Ook daarna is hij hun contactpersoon. De ambassadeur van Rusland in Pyong-yang zei onlangs nog in een interview dat hij Kim Jong-un nooit had ontmoet.
Met Kim Yong-nam aan het hoofd van de Noord-Koreaanse delegatie mag er in de relatie tussen de Korea's geen doorbraak worden verwacht. Mogelijk heeft hij een boodschap van de 'Briljante Kameraad' op zak. Onduidelijk is ook of hij de komende dagen de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zal ontmoeten.
Fred Warmbier
De Verenigde Staten willen niet dat Noord-Korea de Winterspelen 'kaapt' met enorme aandacht voor zijn politici, sporters en cheerleaders. Om tegenwicht te bieden, neemt vicepresident Mike Pence een speciale gast mee naar Pyeongchang: Fred Warmbier, vader van de Amerikaanse student Otto Warmbier, die vorig jaar juni overleed in Noord-Koreaanse gevangenschap. Zijn aanwezigheid moet de wereld wijzen op de 'wreedheden' in het land. Het is ook een signaal naar Zuid-Korea dat er wat de VS betreft grenzen zijn aan de toenadering met Noord-Korea, waarmee vorig jaar oorlogstaal werd uitgewisseld. Met Warmbier in zijn kielzog zal de ontmoeting van Kim Yong-nam met Pence er niet komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Red Bull verdacht van maken verboden prijsafspraken
De Europese Commissie heeft een inval gedaan bij de fabrikant van energiedrankje Red Bull. Dat bevestigde Red Bull tegen persbureau AFP. Het in Oostenrijk gevestigde bedrijf zei mee te werken aan het onderzoek van de Europese Commissie. -
Groot klimaatrapport: ‘Als we doen wat we beloven, warmt de aarde eind deze eeuw slechts 2 graden op’
Als China, India en de Europese Unie zich houden aan hun belofte om spoedig uitstootneutraal te worden, dan kan de aardse opwarming aan het eind van deze eeuw beperkt blijven tot ongeveer twee graden. Dat stelt klimaatonderzoeker Detlef van Vuuren, die meeschreef aan het nieuwste klimaatrapport van het IPCC. -
met video
Zeker 25 gewonden nadat schip in Schotland kantelt: 15 mensen naar ziekenhuis
Vlakbij Edinburgh is woensdagochtend een schip gekanteld. De Britse hulpdiensten zijn massaal aanwezig in de haven omdat er 25 gewonden zijn gevallen. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Het 33ste slachtoffer van aanslag Brussel: Shanti (23) pleegde euthanasie om ondraaglijk psychisch lijden
Bij de herdenking van de aanslagen van 22 maart 2016 op Brussels Airport werden woensdag voor het eerst niet zestien, maar zeventien slachtoffers genoemd. De 23-jarige Shanti De Corte nam vorig jaar in mei afscheid van het leven via euthanasie, omdat ze het psychisch leed dat ze voelde na de aanslagen, niet meer kon meeslepen. De Belgische maakte de ontploffingen op de luchthaven van dichtbij mee. Dit is haar verhaal.
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
-
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
President Macron reageert op pensioenprotesten: Wil anders gaan regeren
De Franse president Macron gaat zijn stijl van regeren aanpassen. Dat doet hij in reactie op alle pensioenprotesten, op straat en in het parlement.