Khamenei: Raketaanval was een slag in het gezicht van arrogante VS

VideoDe machtigste man van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft tijdens het vrijdaggebed in de hoofdstad Teheran hard uitgehaald naar de VS. ,,De raketaanval op de Amerikanen in Irak was een slag in het gezicht van een arrogante macht en het bewijs dat God met ons is’’, aldus Khamenei, die voor het eerst sinds 2012 weer voorganger was bij het belangrijkste vrijdaggebed. 

Acht jaar bleef hij buiten beeld maar vandaag ging Irans geestelijk leider Ali Khamenei (80) plots voor in het gebed. Dat was nodig, volgens ingewijden, omdat er veel onrust heerst in het land, helemaal na de schokkende bekentenis dat Iran zelf, per ongeluk, een Oekraïens vliegtuig neerschoot waarbij alle 176 inzittenden omkwamen. De meesten van hen waren Iraniërs. Khamenei deed een oproep tot nationale eenheid.  De ayatollah vergeleek Amerikanen met ‘clowns’. Tijdens dat gebed noemde hij de dag waarop Iran Amerikaanse doelen aanviel ‘een dag van God’. Een grote menigte scandeerde vervolgens ‘Dood aan Amerika!’.

De laatste keer dat de hoogste geestelijk leider persoonlijk op deze manier voorging in het live uitgezonden gebed was in februari 2012. Destijds werd de 33ste verjaardag van de Islamitische Revolutie gevierd. Deze keer heerst er vooral een crisissfeer rond zijn preek. 

Volledig scherm
© AFP

Emoties

Iran wordt door grote emoties heen en weer geslingerd. Nog maar drie maanden geleden werd er zeer gewelddadig ingegrepen tegen mensen die tegen de economische malaise demonstreerden. Deze werden neergeslagen door de Republikeinse Garde, met honderden vaak verzwegen slachtoffers, aldus getuigen. Daarna was er nationale verontwaardiging over de geslaagde Amerikaanse drone-aanval op generaal Qassem Soleimani (in Iran door velen gehaat vanwege zijn rol in de binnenlandse repressie, maar tegelijk door miljoenen ook vereerd vanwege zijn succesvolle strijd tegen Islamitische Staat). 

Vervolgens kwam er een opgeklopt Iraans tegenvuur als represaille voor de moord op Soleimani waarbij twee Amerikaanse bases in Irak werden bestookt met raketten. Er zouden daarbij uiteindelijk 11 Amerikaanse lichtgewonden zijn gevallen, al waren er volgens Iran liefst 80 Amerikanen gesneuveld bij de wraak voor Soleimani. Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse leger zouden de elf gewonden voor herstel zijn overgebracht naar militaire ziekenhuizen op Amerikaanse bases in Duitsland en Koeweit en daar worden behandeld aan niet nader omschreven ‘kneuzingen. 

Daarna bleek er nog veel meer te zijn gelogen toen een Oekraïens toestel - vol voornamelijk Iraanse passagiers - niet was neergestort 'bij Teheran, maar per ongeluk neergeschoten door de Republikeinse Garde. De garde stond op scherp omdat men een Amerikaanse tegenaanval verwachtte. Een storm van verontwaardiging, vooral gericht tegen Khamenei, ontstond over het gepruts van de gevreesde garde die door hem ook wordt gebruikt als waakhond op straat. 

Een poging van de Iraanse president Rohani om, woensdag in een toespraak, de gemoederen te kalmeren werkte niet of werkte averechts. De president werd meteen verweten geen woord te hebben gewijd aan de slechtoffers van de repressie in november en ook te hebben gezwegen over het beloofde diepgaande onderzoek naar de daders van het neerhalen van het Oekraïense vliegtuig.     

Volledig scherm
Ayatollah Ali Khamenei in 2012, de laatste keer dat hij voorging in het gebed. © AP

Steun

Volgens Khamenei bewees de nationale rouw en de enorme opkomst bij rouwplechtigheden (waarbij tot overmaat van ramp ook nog eens tientallen doden vielen in het gedrang) voor generaal Solemani dat het volk de islamitische republiek nog volop steunde, ondanks alle beproevingen. Het neerhalen van het Oekraïense vliegtuig was ‘een bitter en erg verdrietig incident’ dat Iran net zo droevig maakte als dat vijanden er leedvermaak over zouden hebben. De Amerikanen zouden uiteindelijk de hoogste prijs betalen als ze werden gedwongen het Midden-Oosten te verlaten, aldus Khamenei.

De ayatollah waarschuwde ook Europa, en in het bijzonder Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, dat ze Iran niet op de knieën zouden krijgen. Die drie landen voeren de druk op Iran op, omdat het land de naleving van de afspraken uit het atoomakkoord uit 2015 steeds verder heeft teruggeschroefd. 

 1. Nederlandse cruisegangers stiekem naar huis gevlogen, Marathon van Tokio weert recreanten
  liveblog corona

  Nederland­se cruisegan­gers stiekem naar huis gevlogen, Marathon van Tokio weert recreanten

  Het dodental als gevolg van de virusuitbraak in China bedraagt inmiddels bijna 1700. Het totale aantal besmettingen wereldwijd staat op ruim 67.000. Het Rode Kruis heeft inmiddels gironummer 7244 geopend waarop geld wordt ingezameld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook vandaag houden we je op de hoogte via een live-blog. Een verslag van afgelopen dagen lees je hier terug.
 2. Stuntdubbel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgeschoten tijdens schietpartij met ex

  Stuntdub­bel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgescho­ten tijdens schietpar­tij met ex

  Er heeft afgelopen woensdag een opmerkelijke schietpartij plaatsgevonden voor een miljoenenvilla in het Amerikaanse Yellow Springs. Cheryl Sanders (59), een bekende stuntvrouw uit Hollywood, werd er doodgeschoten door haar ex-man Lindsey Duncan. Die laatste zegt nu dat hij door zijn ex-vrouw en haar huidige man werd opgewacht bij zijn huis. Ze waren gewapend en richtten een wapen op hem en zijn vrouw. Hij kon niet anders dan zelf als eerste schieten.