Volledig scherm
Kerngeleerden lieten hun oog vallen op de bitcoin. © EPA

Kerngeleerden zetten Russische supercomputers in om bitcoins te verdienen

Kerngeleerden in Rusland die hun supercomputers inzetten om bitcoins te verdienen zijn in de boeien geslagen. Ze waren even 'vergeten' dat de technologie op hun ooit geheime kerncomplex niet op het internet aangesloten had mogen worden. 

In het verleden was hun werkplek, de nucleaire onderzoeksinstelling in Sarov, één van de best bewaarde geheimen van Rusland. De stad is volledig afgesloten van de buitenwereld en voorheen zelfs op kaarten niet te vinden. In het geniep ontwikkelden de Russen er hun eerste atoombom. Nu besloten de geleerden er hun technologie voor heel iets anders in te zetten: het 'minen' of 'delven' van bitcoins, waarmee tienduizenden euro's te verdienen zijn. 

Om de cryptomunt veilig te maken en  verhandelen moet er worden gewerkt met ingewikkelde blokchains. Wie die berekeningen met succes uitvoert en nieuwe chains maakt, wordt uitbetaald in bitcoins, is de mores. Daarin zagen de kerngeleerden kansen. Ze besloten de supercomputers aan te sluiten op het internet, om in de bitcoinhype te stappen. Daarbij gingen ze wél voorbij aan een belangrijke regel op het complex. Computers mogen helemaal niet op het web worden aangesloten. 

Alarmbellen

Dat laatste deed dan ook een belletje rinkelen in Moskou, waar ze merkten dat de kerncomputers plots online gingen. Een gevaar voor de veiligheid, dat ervoor zorgde dat er meteen een onderzoek werd ingesteld. Dat leidde er toe dat een aantal kerngeleerden prompt in de boeien werden geslagen, blijkt uit Russische media. Het is onduidelijk hoeveel geleerden nu achter de tralies zitten. 

Voor het vinden van een oplossing die het verhandelen van bitcoins mogelijk maakt wordt een beloning van 12,5 bitcoins gegeven. Bij de huidige koers zijn die zo'n 85.000 euro waard.  Die beloning gaat nu aan de neus van de kerngeleerden voorbij.