Volledig scherm
© ShutterStock

Kat besmet met coronavirus door baasje in Wallonië

In België is een kat besmet geraakt met het coronavirus. Dat meldt de faculteit dierengeneeskunde van de universiteit van Luik. Het dier leefde in nauw contact samen met zijn baasje.

,,Een week nadat de eigenaar symptomen ontwikkelde, heeft ook het dier symptomen gekregen”, aldus viroloog Steven Van Gucht. ,,Het ging om diarree, braken en ademhalingsmoeilijkheden. De onderzoekers vonden het virus terug in de uitwerpselen van de kat.”

Alleenstaand geval

Het dier is intussen aan de beterende hand. De Gucht benadrukt dat het om een alleenstaand geval gaat in België. In Hongkong werd eerder wel al melding gemaakt van een besmetting bij twee honden, maar die dieren hadden geen symptomen. ,,Er zijn geen indicaties dat dit vaak voorkomt”, klinkt het. ,,Belangrijk is ook om op te merken dat het om een overdracht ging van mens op dier en niet van dier op mens. Het virus gaat normaal gezien niet over van dier op mens. We achten het risico voor mensen dan ook klein.”

Niet testen

Als een baasje besmet raakt met het coronavirus, wordt gevraagd om het dier binnen te houden en het contact tussen baasje en dier tot een minimum te beperken. In het geval dat het baasje naar het ziekenhuis moet, kan een medebewoner of naaste kennis de zorg van het dier overnemen. 

Het Wetenschappelijk Comité beveelt niet aan om huisdieren waarvan gedacht wordt dat ze besmet zijn te laten testen ‘totdat de diagnostische mogelijkheden drastisch zijn vergroot’. Euthanasie bij huisdieren van coronapatiënten is ook niet aan de orde. Alles lijkt er immers op te wijzen dat de dieren een besmetting zonder symptomen of een niet-dodelijke variant van de ziekte ontwikkelen. 

 1. Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerleaders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerlea­ders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Een man uit de Amerikaanse staat Virginia verloor één hand en een aantal vingers van zijn andere hand toen een bom die hij maakte voor een aanval op 'knappe cheerleaders’ plots ontplofte. Dat blijkt uit de aanklacht die vrijdag in de rechtbank tegen hem werd uitgesproken. De 23-jarige Cole Carina wordt verdacht van het afleggen van een valse verklaring: hij had gezegd betrokken te zijn geweest bij een ongeval met een grasmaaier. Carina lijkt een zogenoemde ‘incel', een onvrijwillige alleenstaande.
 2. Tienduizenden betogen in Washington tegen racisme en politiegeweld, Witte Huis zwaarbewaakt
  Wereldwijd demonstraties

  Tienduizen­den betogen in Washington tegen racisme en politiege­weld, Witte Huis zwaarbe­waakt

  Over de hele wereld demonstreerden mensen vandaag op straat om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bijna twee weken geleden stierf tijdens een gewelddadige aanhouding door een witte politieagent. Floyds dood bracht niet alleen in de VS, maar ook elders in de wereld grote groepen demonstranten op de been: onder andere in Australië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en ons land werd vandaag actie gevoerd. In Washington zijn tienduizenden mensen de straat opgegaan voor ‘een van de grootste demonstraties ooit’.