Volledig scherm
© Kayley Olssen

Kapster Kayley redt klittenbos van depressieve tiener

,,Scheer het allemaal maar af. Ik heb de fut niet om mijn haar te verzorgen." Met die woorden nestelde een depressief meisje zich in de kappersstoel van de Amerikaanse kapster Kayley Olsson. De studente uit Waterloo (Iowa) wilde daar echter niets van weten. 

Eerst overtuigde de 20-jarige jongedame haar klant ervan dat ze toch nog tot een mooi resultaat kon komen, daarna trok ze maar liefst dertien uur uit om de haardos vol klitten te redden. En of ze daar geslaagd in is. ,,Je hebt me weer zelfrespect gegeven", reageert de tiener achteraf met een stralende lach op haar gezicht.

Volledig scherm
Kayley Olsson. © Facebook

Zo simpel kan het dus zijn om het verschil te maken. In een Facebookpost die intussen al meer dan 170.000 keer geliked werd, vertelt Kayley wat er precies gebeurd is. ,,Ik heb een van de zwaarste momenten uit mijn leven beleefd", klinkt het. ,,Ik kreeg een 16-jarige meid over de vloer die al verschillende jaren met een depressie kampt. Ze voelde zich zo terneergeslagen en waardeloos dat ze zelfs haar haar niet meer kamde. Ze kwam enkel nog uit haar bed om naar de wc te gaan. Binnen enkele weken moet ze weer naar school, maar de klasfoto stond nu al op het programma."

,,Toen ze binnenkwam, wilde ze dat ik alles zou afscheren. Ze had het gehad met al die knopen in haar haar en vond zichzelf niets meer waard. Mijn hart brak toen ik haar aan hoorde, dit kind moest en zou haar lokken behouden."

Cruciaal
,,Laat dit een belangrijke les zijn: mentale gezondheid is cruciaal voor iedereen, welke leeftijd of afkomst je ook hebt. Ouders, neem je kinderen serieus. Stuur hen niet weg met de dooddoener dat ze er zich maar overheen moeten zetten. Een kind mag zich nooit zó waardeloos voelen dat ze niet eens meer haar haar kamt."

,,Gisteren zijn mijn collega Mariah en ik er acht uur aan bezig geweest en vandaag nog eens vijf uur. Maar we hebben dit mooie meisje weer laten lachen, ze heeft opnieuw het gevoel gekregen dat ze het waard is. Het laatste wat ze tegen me zei? 'Ik zal vandaag lachen op de klasfoto, je hebt me weer zelfrespect geschonken'."

Inpraten
,,We hebben heel lang op haar moeten inpraten", vertellen beide kapsters achteraf tegen de BBC. Mariah wist als moeder van twee kinderen trouwens goed waar ze het over had. ,,Ik kreeg zelf af te maken  met een postnatale depressie en angstaanvallen, ik kén die dagelijkse strijd dus.

,,Ik wist dat ik haar moest helpen, net zoals ik in het verleden door anderen geholpen werd", vult Kailey aan. ,,We verdienen het allemaal om mooi te zijn. Na afloop hebben we allebei toch een traantje van vreugde weggepinkt."

Dat heel wat mensen zich in de situatie herkennen, blijkt uit de duizenden reacties. ,,Ik heb hetzelfde meegemaakt: ik sukkel met een bipolaire stoornis en ik heb ook een hele tijd mijn haar niet meer gekamd. Onthoud dat je er niet alleen voorstaat, knap meisje", aldus Sarah-Lee. Of: ,,Ik ben heel blij dat er nog mensen zijn die begrijpen wat een mentale ziekte inhoudt. Bedankt dat je je met hart en ziel inzet voor dit meisje."