Volledig scherm
Medewerkers van de dierenopvang bij de kooi van de tijger, voordat het dier naar zijn tijdelijke verblijf werd verplaatst in een paardentrailer. © BARC Houston

Jongens willen wiet roken in verlaten huis: treffen tijger met overgewicht aan

In een buitenwijk van de Amerikaanse stad Houston (Texas) is gisteren een tijger aangetroffen. Het véél te dikke roofdier zat in een kleine kooi in een verlaten huis. Twee jongens die in het huis stiekem wiet wilden roken, troffen de tijger aan. Ze dachten eerst dat ze aan het hallucineren waren, melden Amerikaanse media. 

Het verlaten huis in het zuidoosten van Houston lag vol met resten vlees, watertanks en hooi. De tijger (een volwassen vrouwtje) zat in kooi waar zij makkelijk uit kon breken. Bovendien was de kooi zeer klein, waardoor het dier in haar kooi geen kant op kon.

Toen de twee mannen beseften wat zich in het huis bevond, waarschuwden ze direct de politie. De agenten aan de telefoon waren wat wantrouwend in het begin, aldus een woordvoerder van de Houston Police Department. Uiteindelijk zijn ze toch maar gaan kijken, waarna direct de unit Animal Cruelty werd gewaarschuwd. Medewerkers hebben het dier vervolgens verdoofd en in een paardentrailer getild. Daarna werd ze naar de dierenopvang BARC gebracht, waar een gespecialiseerde dierenarts haar heeft gecontroleerd.

De tijger bleek niet gezond. Het dier is veel te dik, heeft weinig tot geen beweging gehad en ziet er slecht uit. Hoe zwaar het dier precies is, is nog onduidelijk. Volgens Amerikaanse media weegt ze rond de 475 kilo. Op dit moment wordt gezocht naar een goed onderkomen voor haar, waar ze kan aansterken. De dierentuin van Houston heeft in ieder geval geen plek voor het dier. Ze hebben al twee tijgers, en niet de faciliteiten om er nog een op te vangen, aldus de Houston Zoo in een verklaring. 

Opvang

,,Op dit moment kijken we naar de mogelijkheden om de tijger naar een andere opvang te brengen, een die de juiste papieren en hulpmiddelen heeft om exotische dieren op te vangen", vertelt Heidi Krahn, directeur van Center for Animal Research & Education in Houston tegen ABC 13. ,,Maar makkelijk is dat niet. Op dit moment hebben wij de zorg over zes exotische dieren tegen een kostenplaatje van één miljoen dollar per jaar. Er moet maar net plek voor haar zijn.”

Volgens Krahn is het mogelijk dat het dier is gesmokkeld vanuit Mexico, maar ze kan ook in de Verenigde Staten geboren zijn. ,,Helaas zijn er nog steeds fokkers die handelen in exotische dieren.”

De politie in Houston doet onderzoek naar de herkomst van het dier, en naar de eigenaar. Met de twee tipgevers gaat het goed. Of ze nog worden vervolgd voor het illegaal roken van wiet, is niet bekend.