Japan geschokt door dodelijke brand Kyoto

videoIn Japan is geschokt gereageerd op de dood van 33 mensen in een animatiestudio in Kyoto. Rouwende fans verzamelden zich vandaag bij de politieafzetting buiten het pand van Kyoto Animation, dat een dag eerder in brand was gestoken.

Volledig scherm
© REUTERS

,,Het is moeilijk om onder woorden te brengen hoe ik me voel’’, zei een 27-jarige animatiefan. Hij had vrij genomen van zijn werk in Osaka om bloemen te komen leggen. De man vertelde geëmotioneerd dat de studio in de toekomst misschien niet meer hetzelfde soort werk kan afleveren. ,,En dat is erg verdrietig.’’

Een 23-jarige student stopte onderweg naar de universiteit even bij de studio. ,,Je hoort over dodelijke schietpartijen in het buitenland. Maar iedereen kan benzine te pakken krijgen en dat is best beangstigend’’, vertelde de twintiger, die een fan is van Japanse animatie.

Pijn

Volledig scherm
© AP

Niet alle rouwende fans bij het gebouw komen uit Japan. De 26-jarige Amerikaan Blake Henderson vertelde dat hij tijdens een bezoek aan Kyoto hoorde over de brand. ,,Ik hou enorm veel van Japan en dit ene incident zal niet mijn hele beeld van het land veranderen, maar het doet nog steeds pijn.’’

De brand zou het dodelijkste misdrijf in Japan in bijna twintig jaar zijn. De vermeende brandstichter zou hebben geroepen dat plagiaat was gepleegd op zijn werk. Hij goot een brandbare vloeistof in het pand en stak dat in brand. De 41-jarige verdachte liep volgens de autoriteiten ernstige brandwonden op en is nog niet verhoord, bericht omroep NHK.

Volgens de politie waren 74 mensen in de studio toen daar brand uitbrak. Veel slachtoffers overleden aan koolmonoxidevergiftiging. De politie zegt dat veel lichamen boven op elkaar lagen op de trap naar het dak van het pand.

Eerdere drama's

Het dodental van de brand bij Kyoto Animation is hoger dan dat van het bloedbad in 2016 in Tokio. Een man stak toen 19 mensen dood in een woonzorgcentrum in het westen van de Japanse hoofdstad.

In 2008 eiste een brand in een bioscoop in Osaka, zo’n 50 kilometer van Kyoto, 16 mensenlevens. Bij een aangestoken brand in de drukke uitgaanswijk Kabukicho van Tokyo, kwamen in 2001 maar liefst 44 mensen om het leven. Het was de tot nu toe dodelijkste brandstichting uit de Japanse moderne geschiedenis. 

Tekenfilms

Kyoto Animation produceert tekenfilms voor succesvolle Japanse tv-series. Het bedrijf ontwerpt en verkoopt personages en producten die vaak zijn afgeleid van manga (de Japanse variant van onze stripverhalen), waaronder Munto, Lucky Star, Melancholie van Haruhi Suzumiya en K-On!

Het bedrijf, dat ook een animatieschool heeft, bezit twee studio-gebouwen waarvan eentje nu is uitgebrand en een hoofdkantoor in de prefectuur Kyoto. Bij het animatiebedrijf werken ongeveer 160 mensen.

Volledig scherm
De brand zou het dodelijkste misdrijf in Japan zijn in bijna twintig jaar. © AFP