Italië als voorbeeld voor Nederland: ‘Alle banden maffia in detentie doorsnijden’
Nederland kijkt nadrukkelijk naar Italië als voorbeeld in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Reden waarom een halfjaar na minister Dekker dinsdag opnieuw de Nederlandse ministers van Justitie en Veiligheid en van Rechtsbescherming in Rome waren.
,,We zijn hier niet om te kopiëren maar om te leren.” Minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid is duidelijk over het doel van het werkbezoek aan Italië. Samen met haar collega van Rechtsbescherming Franc Weerwind is Yesilgöz twee dagen in Rome om te kijken hoe de Italianen de georganiseerde misdaad bestrijden.
De minister was onder de indruk van de Italiaanse aanpak, vooral omdat die voortkomt uit een maatschappelijke verontwaardiging over de brute moorden op onderzoeksrechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino, dit jaar dertig jaar geleden. ,,Dat was een omslagpunt, de hele samenleving keerde zich tegen de georganiseerde misdaad waardoor er ruimte kwam voor bepaalde wetgeving.”
Ondanks de drie moorden op onschuldige mensen rond het Marengo-proces, met als recentste dieptepunt de moord op journalist Peter R. De Vries vorig jaar zomer, lijkt dat omslagpunt in Nederland volgens de minister nog niet bereikt. ,,De verontwaardiging in de samenleving was kortdurend en de stap naar actie heeft daar niet plaatsgevonden.”
Dat besef is er in de politiek wel, denkt de minister, en dat probeert de regering nu vorm te geven door extra wetgeving. Daarbij kijkt Yesilgöz nadrukkelijk naar artikel 416-bis van het Italiaanse wetboek van strafrecht; het lidmaatschap van een maffiose organisatie. ,,Het is een holistische aanpak van het probleem. Iedereen die iets voor een misdaadorganisatie doet, al is het incidenteel, is strafbaar.”
Een effectieve aanpak, zo hebben de ministers de afgelopen twee dagen naar eigen zeggen gezien. Ze spraken met hun Italiaanse collega’s van Justitie en Binnenlandse Zaken en bezochten de Rebibbia gevangenis in Rome waar een deel van de gedetineerden, met name maffiosi, in een extra beveiligd regime zitten. ,,Ik ben onder de indruk van hoe de Italianen omgaan met externe communicatie,” vertel minister Weerwind van Rechtsbescherming. ,,Dat ze echt alle banden doorsnijden, waardoor crimineel handelen vanuit detentie absoluut niet mogelijk is.”
Alle inkomende en uitgaande post wordt gecontroleerd
Wie in het extra beveiligde regime zit heeft een zeer beperkt recht op privacy, alle inkomende en uitgaande post wordt gecontroleerd, telefoongesprekken worden afgeluisterd en ook worden gedetineerden tijdens het luchten en bij het ontvangen van bezoek in de gaten gehouden. Reden waarom de strenge detentie onder vuur ligt. Verschillende mensenrechtenorganisaties vinden het inhumaan. ,,De wet is door het Constitutionele Hof kritisch bekeken en ook het Europese Hof heeft er naar gekeken,” zegt minister Weerwind. ,,Ze zijn op kleine punten teruggefloten, maar is vervolgens wel geaccepteerd dat dit systeem er is en mocht blijven.”
Iedereen die iets voor een misdaadorganisatie doet, al is het incidenteel, is strafbaar
Cruciaal daarbij is maatschappelijke acceptatie, valt minister Weerwind zijn collega bij. ,,Italië heeft natuurlijk wel een enorm wreed verleden gekend, waardoor dit een brede basis heeft in de samenleving.”
Het is de vierde maffia van Italië: de maffia Foggiana uit de Zuid-Italiaanse stad Foggia. Aanslagen zijn hier aan de orde van de dag. Italië-correspondent Angelo van Schaik vertelt erover:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Als kind zag Luigi in Italië de maffia aan het werk, nu is hij advocaat: ‘Zwaardere straffen, wat heb je eraan?’
Advocaat Luigi Tricoli (51) uit Alphen zag als kind het verkeerde voorbeeld: de maffia in Zuid-Italië. Hij koos een ander pad. ,,Veel misdrijven komen voort uit onmacht.” -
Deze spullen moet je uit je geparkeerde auto halen tijdens de hitte
De zon schijnt deze zomer weer op volle kracht en daar moeten we in de auto rekening mee houden. Sommige spullen kan je maar beter uit je geparkeerde auto halen, want ze kunnen voor problemen zorgen. -
Met video
Man gijzelde mensen in bank Beiroet, ‘krijgt 30.000 dollar mee voor ziekenhuisrekening vader’
Een gewapende man heeft vanmiddag in Beiroet zes uur lang bankmedewerkers en klanten gegijzeld. Hij dreigde zichzelf in brand te steken als hij zijn spaargeld niet mocht opnemen. Dat geld zou de man nodig hebben om de ziekenhuisrekeningen van zijn vader te kunnen betalen. Iets voor 17.30 uur Nederlandse tijd gaf de gijzelnemer zichzelf over nadat de bank hem geld beloofde. -
Tientallen maffiosi opgepakt bij grote politieactie in Rome
In Rome zijn 43 mensen opgepakt die vermoedelijk lid zijn van de maffia. Ze zouden in 2015 een tak van de ‘Ndrangheta-clan hebben opgericht in de Italiaanse hoofdstad. -
Koken & Eten
Pizzaoven kopen: 'Voor een etentje met vrienden is zo'n rvs-oventje helemaal prima'
Tijdens warme zomerdagen houden we er bijna allemaal van om lang buiten te blijven zitten. En als je dan ook nog pizza kunt eten, is het meteen extra gezellig. Op internet vind je veel verschillende pizzaovens voor buiten, maar welke moet je hebben?
-
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen. -
miljoenen euro's
Bizarre kunstroof in Brazilië: dochter bedonderde eigen moeder (82) met ‘helderziende‘
Onder het bed van een Braziliaanse oplichter is woensdagochtend een waardevol olieverfschilderij van een van de bekendste kunstenaars van Brazilië gevonden. Het gaat om het kunstwerk Amaral’s Sol Poente (Ondergaande zon) van Tarsila do Amaral uit 1929, dat naar schatting zo’n 57 miljoen euro waard is. In totaal zijn vier verdachten aangehouden, onder wie de dochter van een bekende kunstverzamelaar. -
Trump weigert vragen te beantwoorden in fraudezaak: ‘Heksenjacht’
De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft geweigerd vragen te beantwoorden van procureur-generaal Letitia James over vermeende fraude door The Trump Organization. In een verklaring zegt Trump zich op zijn zwijgrecht te beroepen, omdat hij vindt dat het onderzoek politiek gemotiveerd is. Hij heeft na ongeveer zes uur het kantoor verlaten.