Volledig scherm
Protest in Riace tegen de aanhouding van burgemeester Domenico Lucano. © Photo News

Italiaanse regering verwijdert migranten uit dorp waar burgemeester 'schijnhuwelijken' sloot

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken heeft zaterdag bevolen om alle migranten die in het dorp Riace verblijven, onder te brengen in asielcentra. 

De gemeente in Calabrië, in het zuiden van Italië, geldt al jaren als een bijzonder gastvrije plaats en een model voor integratie van migranten. Maar de burgemeester werd begin deze maand opgepakt, omdat hij ervan verdacht wordt hulp te hebben verschaft bij illegale immigratie.

De burgemeester Domenico Lucano zou schijnhuwelijken hebben opgezet tussen inwoners van zijn gemeente en buitenlandse vrouwen, zodat die een verblijfsvergunning konden krijgen. De burgemeester kreeg huisarrest opgelegd.

Zowel de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, als de populistische Vijfsterrenbeweging reageerden al positief op zijn arrestatie. 

Leegloop

Riace, een dorpje van amper 2.000 inwoners, werd jarenlang geconfronteerd met een leegloop doordat steeds meer jongeren naar de stad verhuizen. Onder burgemeester Lucano werden er honderden migranten binnengehaald. Zij konden terecht in de leegstaande huizen en moesten de lokale economie nieuw leven inblazen. Ze leerden Italiaans en werkten in ruil voor gratis huisvesting.

De Italiaanse regering is er echter huiverig voor dat andere verlaten dorpen in Italië hier een voorbeeld aan nemen. Minister Salvini brengt migranten liever onder in grote asielcentra. De verhuizing van migranten die momenteel in Riace wonen naar opvangcentra start volgende week, zei hij zaterdag.

Burgemeester Lucano werd twee jaar geleden door het magazine Fortune uitgeroepen tot één van de honderd meest invloedrijke mensen van het jaar. Zijn project diende als inspiratie voor een korte film van de Duitse regisseur Wim Wenders.