Italiaanse kustwacht redt 296 mensen op zee
De Italiaanse kustwacht heeft 296 mensen gered die ongeveer 22 kilometer buiten de kust van Lampedusa ronddobberden. Bij de reddingsactie waren drie schepen en een vliegtuig betrokken.
De boot vol migranten ging richting het Italiaanse eiland in de Middellandse Zee dat tussen Tunesië en Sicilië ligt. Op Lampedusa komen vaak migranten vanuit Afrika aan die hun overtocht via de Middellandse zee wagen.
De kustwacht redde de overvolle boot nadat deze in de problemen was gekomen door de ruige zee. Een paar mensen dreven in het water toen zij arriveerde.
Toegenomen
Het aantal mensen dat in bootjes vanuit Afrika naar Italië afreist is de afgelopen weken flink toegenomen. Dat zorgt voor grote druk op de reddingsdiensten, die steeds vaker moeten uitrukken om bootjes met pech te helpen. In 2021 kwamen bijna 62.000 migranten via zee naar Italië.
Het Duitse reddingsschip Sea Watch-4 vaart momenteel ook nog rond op de Middellandse Zee met 460 mensen aan boord. Deze mensen zijn allemaal gered uit zee, maar krijgen tot nu toe nog geen toestemming om aan land te gaan. Dat meldt het reddingsschip zelf. Het schip heeft afgelopen week tien verzoeken ingediend om aan te meren, maar nog geen enkele respons gekregen. De Italiaanse kustwacht heeft al wel negentien mensen van boord gehaald wegens hun gezondheidssituatie. Seawatch is bang voor het stormweer dat deze dagen op komst is en hoopt voor die tijd de mensen op de boot veilig aan land te hebben.
Het Kanaal
Niet alleen op de Middellandse zee stijgt het aantal mensen dat een oversteek waagt. Gisteren zonk ook een bootje op het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk, waarbij 27 mensen de dood vonden. Het is het dodelijkste incident op het Kanaal tot nu toe, melden de Franse autoriteiten. Twintig mensen konden gered worden. Het bootje met migranten zonk waarschijnlijk door een aanvaring met een containerschip.
Al eerder haalde de winkelketen Decathlon in kustplaatsen Calais en Duinkerke om deze reden kajaks uit het assortiment. Ze merkten dat deze gebruikt werden voor de gevaarlijke oversteek naar Engeland en wilden erger voorkomen.
Overleg
De Franse president Emmanuel Macron heeft door dit drama donderdag opgeroepen tot meer Europese samenwerking om mensensmokkel en illegale migratie tegen te gaan. Hij vindt dat de landen langs het kanaal beter moeten samenwerken. Daartoe behoren niet alleen Frankrijk en Groot-Brittannië, maar ook Nederland en België. Woensdagavond overlegde Macron telefonisch met de Britse premier Boris Johnson, daaruit kwam naar voren dat beide landen gezamenlijk meer patrouilles willen uitvoeren langs de kust.
De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Priti Patel, herhaalde donderdag die boodschap in het parlement. Ze bood ook aan om Britse agenten en grenswachten naar Frankrijk te sturen om te helpen bij de bewaking van de kust. Volgens Patel moet er alles aan gedaan worden om te voorkomen dat “kwetsbare mensen hun leven riskeren door in onzeewaardige bootjes te stappen.” Het drama van woensdag was volgens haar “het moment dat velen van ons vele jaren hebben gevreesd.”
Intussen stelt Boris Johnson voor dat Frankrijk alle migranten die het Kanaal oversteken zou terugnemen. Dat blijkt uit een brief die de Britse premier op Twitter plaatste. “Dit zou een onmiddellijk effect hebben. Het aantal oversteken zou significant verminderen of zelfs stoppen. Door het businessmodel van mensensmokkelaars een halt toe te roepen, zouden we mensenlevens redden”, klinkt het aan het adres van president Emmanuel Macron.
Eerder deze week kwamen 27 migranten om in Kanaal voor kust van Calais:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Brazilië beperkt erkenning leefgebieden inheemse bevolking: ‘Dit is genocide en een aanval op het milieu’
-
PREMIUM
539 mensen op één boot: Lampedusa wordt weer overspoeld door migranten
Op het Italiaanse eiland Lampedusa zijn het afgelopen weekend opnieuw meer dan duizend migranten aangekomen. Het opvangcentrum op het zuidelijkste puntje van Europa is overvol. -
PREMIUMMet video1
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
PREMIUM
Turkse jongeren snakken naar vrijer Turkije: ‘Als Erdogan wint, kan ik hier niet langer blijven’
Turkije maakt zich op voor de finale van de hooggespannen presidentsverkiezingen. Zondag gaan Turken voor de tweede keer naar de stembus. Erdogan heeft de beste papieren om opnieuw te winnen. Maar de oppositie blijft hoop houden. Er hangt veel vanaf, vooral voor jongeren die snakken naar een economisch stabieler en vrijer Turkije. -
Decathlon wil niet dat migranten leven wagen in kajaks en stopt verkoop in Noord-Frankrijk
Sportwinkelketen Decathlon verkoopt in zijn winkels in Calais en Duinkerke in Noord-Frankrijk geen kajaks meer. Het besluit is volgens de onderneming nodig vanwege de vele migranten die de bootjes zouden gebruiken om de oversteek over het Kanaal naar Engeland te maken.
-
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
-
-
-
bootdrama
27 migranten komen om in Kanaal voor kust van Calais
Een enorm drama met migranten in het Kanaal tussen Frankrijk en Groot-Brittannië: volgens de Franse politie zijn 27 bootvluchtelingen om het leven gekomen nadat hun boot was gezonken. Volgens de autoriteiten gaat het om het dodelijkste incident met migranten in het Kanaal tot nu toe. -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”