Volledig scherm
Israëlisch minister van Onderwijs Rafi Peretz. © AP

Israëlische minister van Onderwijs gelooft in conversatietherapie voor homo’s

Rafi Peretz, de Israëlische minister van Onderwijs, is ervan overtuigd dat conversietherapie voor homoseksuelen kan werken. Dat zei hij gisteren tot grote consternatie van de Israëlische en internationale lhbti-gemeenschap tijdens een televisie-interview. Eerder deze week kwam hij nog onder vuur te liggen met de bewering dat joden die buiten hun religie huwen bijdragen tot ‘een tweede Holocaust’.

,,Ik denk dat het mogelijk is”, zei Peretz, een orthodoxe rabbijn en hoofd van de ultranationalistische partij Verenigd Rechts, die sinds vorige maand minister van Onderwijs is, over conversietherapie. Hij heeft zelf ook conversietherapie uitgevoerd, aldus Peretz.

Conversietherapie, waarbij geprobeerd wordt om de geaardheid of genderidentiteit van een persoon te wijzigen met psychologische, spirituele en in extreme gevallen ook fysieke behandelingen zoals elektrische schokken, wordt in het Westen afgedaan als kwakzalverij en scherp veroordeeld door gezondheidsorganisaties die wijzen op de gevaren van de zogenaamde behandeling.

De minister probeerde later zijn uitspraken te verduidelijken en stelde dat hij niet bedoelde dat homoseksuele kinderen conversietherapie moeten ondergaan.

Kritiek

Dergelijke opmerkingen zijn ‘onaanvaardbaar’, reageerde premier van Israël Benjamin Netanyahu. Ze zijn ‘geen reflectie van de positie van de regering die ik leid’, aldus de premier. Netanyahu heeft naar eigen zeggen zijn kritiek persoonlijk aan Peretz overgebracht.

Nitzan Horowitz, die de linkse Meretz-partij leidt, wijst erop dat conversietherapie ‘een gevaarlijke praktijk is die leidt tot bijzonder zware omstandigheden voor jongeren, waaronder zelfmoord’. Aguda, een Israëlische organisatie die zich inzet voor de rechten van lhbti’ers, roept op tot het ontslag van Peretz.

Weer ophef

Het is de tweede keer deze week dat de minister onder vuur ligt. Tijdens een bijeenkomst van de Israëlische overheid zei hij dinsdag dat gemengde huwelijken, vooral in de VS, leiden tot ‘een tweede Holocaust’. ,,We hebben op deze manier zes miljoen joden verloren sinds de Holocaust”, stelde hij. 

De vergelijking schoot in het verkeerde keelgat bij Amerikaanse joden, die veelal niet-orthodox zijn, en de Anti-Defamation League (ADL), een Amerikaanse organisatie die zich inzet tegen antisemitisme. Volgens de ADL doen dergelijke uitspraken afbreuk aan de ernst van de Holocaust.

Uit onderzoek van het Pew Research Center in 2013 bleek dat voor 1970 slechts 17 procent van de joden in de VS trouwden met een niet-jood. In 2005 was dat cijfer opgelopen tot 58 procent. Dat betekent echter niet noodzakelijk dat ze daarom afstand doen van hun geloof. 

  1. Jonge vrouw verdacht van zedenmisdrijf omdat ze beha uittrok toen stiefkinderen toekeken

    Jonge vrouw verdacht van zedenmis­drijf omdat ze beha uittrok toen stiefkinde­ren toekeken

    Een jonge vrouw uit de overwegend conservatieve Amerikaanse staat Utah riskeert een jarenlange vermelding in het register van zedendelinquenten en zelfs een gevangenisstraf omdat ze thuis haar beha uittrok terwijl haar minderjarige stiefkinderen toekeken. De kinderen - 9, 10 en 13 jaar - zouden geschokt hebben gereageerd en het ogenschijnlijk onschuldige incident via familieleden bij de plaatselijke autoriteiten hebben gemeld.