Abu Bakr al-Baghdadi in een interview met IS-persbureau Al-Furqan dat eind april werd gepost op een militante website.
Volledig scherm
Abu Bakr al-Baghdadi in een interview met IS-persbureau Al-Furqan dat eind april werd gepost op een militante website. © AP

IS-leider roept op tot bevrijden vrouwelijke militanten

De leider van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), Abu Bakr al-Baghdadi, heeft in een audiobericht aanhangers opgeroepen om IS-vrouwen in Irak en Syrië te bevrijden. 

De terreurorganisatie heeft in die landen grote nederlagen geleden, waardoor veel IS-militanten daar nu in kampen zitten. Het is voor het eerst sinds april dat al-Baghdadi, als hij het daadwerkelijk is, iets van zich laat horen.

,,Broeders en zusters, doe uw uiterste best om hen te bevrijden”, zo roept hij IS-militanten op in de audioboodschap. ,,Als je hen niet met geweld kunt bevrijden, schroom dan niet om losgeld te betalen”, zegt hij op de tape, die werd verspreid door het eigen mediakanaal van IS. Daarnaast roept hij ertoe op de "agressors" aan te vallen.

IS heeft veel terrein verloren in het Midden-Oosten. Op het hoogtepunt had IS de macht over miljoenen mensen in onder meer Syrië en Irak. In 2014 werd het kalifaat uitgeroepen, dat onder leiding stond van al-Baghdadi.

 1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
  PREMIUM
  PROFIEL

  Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

  Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?
 2. Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Dierenmishandeling in een Indiaas dorpje heeft een zwangere olifant vorige week het leven gekost. En dat van haar ongeboren jong. ,,Haar onderkaak was gebroken en ze kon niet meer eten’’, klinkt het. De arme dikhuid kreeg van boze dorpelingen in de regio Attappadi een ananas gevuld met vuurwerk aangeboden. Toen het dier erop kauwde, explodeerde de vrucht met daverende kracht. En met dodelijke afloop.