AFP
Volledig scherm
PREMIUM
© AFP

IS-kinderen ophalen? Neem wel de juiste weg!

De rechter heeft bepaald dat Nederland ‘zijn’ IS-kinderen moet ophalen uit gevangenkampen in Noord-Syrië. Maar kan dat eigenlijk nog wel nu het gebied vanwege de Amerikaanse terugtrekking en Turkse invasie een chaotisch en gevaarlijk gebied is geworden?

 1. Britse journalist onthutst na bezoek aan Syrisch vluchtelingenkamp: ‘In Al-Hol wordt een mini-kalifaat gecreëerd’
  Play

  Britse journalist onthutst na bezoek aan Syrisch vluchtelin­gen­kamp: ‘In Al-Hol wordt een mi­ni-kalifaat gecreëerd’

  ,,IS is aan een opmars bezig.” Die conclusie trekt Mark Stone, Midden-Oostencorrespondent voor Sky News, na een bezoek aan vluchtelingenkamp Al-Hol in het noordoosten van Syrië. Hij sprak met vrouwen die openlijk blijven dwepen met de terreurgroep en ontmoette onder anderen een jongetje dat voor de camera stoïcijns dreigt mensen te zullen ‘afslachten’.
 2. Rechter: Kinderen van IS-vrouwen moeten worden teruggehaald uit Syrië
  Play
  video

  Rechter: Kinderen van IS-vrou­wen moeten worden terugge­haald uit Syrië

  De rechter in Den Haag heeft vandaag, in een zaak die namens 23 vrouwen die in Syrische kampen verblijven is aangespannen, beslist dat de 56 kinderen van IS-vrouwen door de Nederlandse staat moeten worden teruggehaald. De Staat moet er alles aan doen om de kinderen van IS’ers terug te halen naar Nederland. Voor de IS-vrouwen zelf geldt daartoe geen verplichting, maar door de uitspraak neemt de kans dat de moeders met hun kinderen meekomen wel toe.