De Revolutionaire Garde paradeerde vanochtend in Teheran.
Volledig scherm
De Revolutionaire Garde paradeerde vanochtend in Teheran. © AFP

Iran rolt met spierballen én komt met vredesplan

De komst van buitenlandse soldaten in de Golfregio kan de wereldenergievoorziening problemen gaan opleveren. Dat heeft de Iraanse president Hassan Rohani gezegd bij een militaire parade in Teheran.

Rohani reageerde op de aankondiging van de Verenigde Staten dat er op beperkte schaal troepenversterkingen naar Saoedi-Arabië zullen worden gestuurd om de olie-installaties daar te beschermen. Volgens de Amerikanen gebeurde dat op verzoek van de Saoedi’s zelf. Rohani zei dat zijn land een leidende rol moest hebben in het waarborgen van de veiligheid in de strategisch zo belangrijke Perzische Golf. ,,Overal waar de Amerikanen of onze vijanden hun gezicht hebben laten zien, is naderhand pijn en ellende ontstaan. Wij schenden niet de grenzen van andere landen en wij zullen niet toestaan dat andere landen onze grenzen schenden”, aldus Rohani

De grote militaire parade van vandaag wordt jaarlijks gehouden in Teheran ter herdenking van het begin de achtjarige oorlog met Irak. Die begon in 1980 toen de Iraakse dictator Saddam Hoessein buurland Iran aanviel. In de vitrine van het Iraanse arsenaal ook het Khordad-3 luchtafweersysteem dat deze zomer een Amerikaanse drone neerhaalde. Ook werden  drones en raketten voor de middellange afstand getoond waarmee Iran verschillende Amerikaanse bases in de regio zou kunnen treffen en ook aartsvijand Israël. 

Propaganda

Op de staatstelevisie werden ook allerlei propagandafilmpjes vertoond met snelle marineboten die schepen in de Straat van Hormuz kunnen aanvallen. Eerder zei de leider van de Revolutionaire Garde, Hossein Salami, dat zijn troepen klaar waren voor een oorlog buiten Iraans grondgebied. Iran investeert ondanks economische problemen door de sancties miljarden in nieuw wapentuig. Volgens de leiders van het land is dat nodig tegen wat buitenlandse agressie wordt genoemd.

President Rohani op de tribune met de Iraanse legerleiding.
Volledig scherm
President Rohani op de tribune met de Iraanse legerleiding. © AFP

Context

Het machtsvertoon valt in een gespannen context. Sinds Donald Trump uit het internationale nucleaire akkoord met Iran stapte (beëindiging van economische sancties in ruil voor een ingekapseld nucleair programma van Iran, red.) zijn de gemoederen hoog opgelopen tussen Iraniërs en Amerikanen. Na het kapen door Iran van olietankers in de Straat van Hormuz en het neerschieten van de Amerikaanse drone reageerde Donald Trump terughoudend voor zijn doen. Vervolgens kwam de drone-aanval op Saoedische olie-installaties. Volgens de Amerikanen zaten de Iraniërs ook daarachter al werd de aanval geclaimd door de Houthi-rebellen in Jemen, die worden gesteund door Iran.

Te midden van dat alles kondigde Rohani aan dat hij een vredesplan in New York zal voorleggen waar hij deze week de conferentie van de VN Veiligheidsraad bezoekt. Mogelijk in verband daarmee wordt de tanker Stena Impero, die aan de ketting ligt in Iran, waarschijnlijk vandaag nog vrijgegeven. Dat zegt Erik Hanell, CEO van de Zweedse eigenaar van het schip dat onder Britse vlag vaart. Het Zweedse vrachtschip werd op 19 juli door Iran in beslag genomen. De Iraanse autoriteiten beschuldigden de kapitein van het breken van maritieme wetten. Dat was twee weken nadat een Iraanse tanker aan de ketting was gelegd bij het Britse overzeese gebied Gibraltar. Die tanker mocht in augustus vertrekken.

Hanell zei tegen de Zweedse tv-zender SVT dat hij informatie had gekregen dat het schip zondag zou worden vrijgegeven. “We begrijpen daaruit dat de politieke beslissing hierover al is genomen en niets het vrijgeven van het schip nog in de weg staat. Maar we willen niet op de zaken vooruitlopen en willen eerst zien dat het schip de Iraanse territoriale wateren verlaat.”

 1. Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmokkel in auto’s met geheime bergruimtes
  PREMIUM
  Update

  Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmok­kel in auto’s met geheime bergruim­tes

  In het Belgische Genk is de Koerdische familie van de 42 dagen lang ontvoerde 13-jarige jongen een bekende naam in het criminele milieu. De familie raakte geregeld verwikkeld in drugsonderzoeken. Vooral M.T., de oom van de ontvoerde jongen, was een zwaargewicht en zit nu een celstraf van 15 jaar uit. De familie liet drugs via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam komen. De cocaïne werd versneden en vacuüm verpakt in verborgen opslagplaatsen in Genk, Hasselt en As.
 2. Eigen autopsie familie Floyd: ‘George kwam om het leven door verstikking door grote druk op nek en rug’
  Update

  Eigen autopsie familie Floyd: ‘George kwam om het leven door verstik­king door grote druk op nek en rug’

  Uit een autopsie in opdracht van de familie van George Floyd blijkt dat de zwarte Amerikaan stierf aan verstikking als gevolg van grote druk op zijn nek en rug. De resultaten van het onderzoek wijken sterk af van de eerdere autopsie door justitie. Daarin wordt gesteld dat de 46-jarige Floyd niet door wurging om het leven was gekomen, maar dat een combinatie van factoren daaraan ten grondslag lag.