Iran geeft beelden vrij van gijzeling bemanning in gekaapte Britse olietanker

VideoHet Iraanse persbureau Fars heeft een foto vrijgegeven die in de gekaapte Britse olietanker Stena Impero is gemaakt. Op het beeld is te zien hoe (een deel van) de bemanning van het schip op de grond zit en worden bewaakt door een lid van de Iraanse Revolutionaire Garde. 

Het is het eerste beeld van binnenuit de tanker sinds het afgelopen vrijdag geënterd werd door Iraanse troepen in de Straat van Hormuz en zo onderwerp werd van de oplopende spanning tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië enerzijds en Iran anderzijds. 

De foto zou gisteren al zijn gemaakt, zo weet Daily Mail te melden, maar is vandaag door Fars vrijgegeven. De 23 leden tellende bemanning van de tanker heeft de schoenen uit moeten doen, zo is te zien op het beeld. De schoenen staan in een grote groep bij elkaar op de vloer van wat de stuurhut lijkt. Er zijn stapels handdoeken en hopen bedlakens te zien, alsook een deel van de bemanning die met gekruiste benen op de grond zit. Een Iraanse militair is op de rug te zien. Hij houdt de bemanning in de gaten.

Video

RT on Twitter

Iranian TV shows national flag flown on seized British ship #StenaImpero DETAILS: https://t.co/daoHYXTBDp https://t.co/BMbvBrXOc3

Persbureau AP meldt verder dat ook een video van de bemanning van de Stena Impero is vrijgegeven. Hoewel de Iraanse ambassade in India vandaag al verklaarde dat de 23 bemanningsleden (onder wie veel Indiërs, maar ook Filipijnen, Russen en Letten) allen in goede gezondheid verkeren, lijkt Iran dat met de vrijgegeven beelden nog eens te willen onderstrepen.

Op die beelden is te zien hoe verschillende bemanningsleden, gekleed in rode overalls, bij elkaar aan tafel zit. Er is te horen hoe een Iraniër hen bedankt voor hun medewerking en hoe een cameraman ze vertelt niet in de camera te kijken. Onduidelijk is of de bemanning van de gekaapte olietanker het filmen vrijwillig of gedwongen ondergaat. Op weer andere beelden is te zien hoe een deel van de bemanning samen lacht, hoe twee koks eten bereiden in de kombuis van het schip en hoe een Iraanse vlag is gehesen op de tanker die onder Britse vlag vaart en eigendom is van de Zweedse rederij Stena Bulk.  

Volledig scherm
De door staatspersbureau Fars vrijgegeven foto van (een deel van) de bemanning van de olietanker Stena Impero. © AFP