Volledig scherm
De Iraanse minister Mohammad Javad Zarif. © EPA

Iran dreigt zich terug te trekken uit non-proliferatieverdrag als kwestie naar VN gaat

Iran dreigt zich terug te trekken uit het non-proliferatieverdrag (NPV) dat het bezit van kernwapens aan banden moet leggen. ,,Als de Europeanen hun ongepaste gedrag voortzetten of het Iran-dossier doorsturen naar de VN-Veiligheidsraad, dan trekt Iran zich terug uit het NPV’’, zei minister Mohammad Javad Zarif (Buitenlandse Zaken) volgens Iraanse media.

De minister deed volgens de nieuwssite van het parlement ook een handreiking. Hij beloofde dat zijn land de naleving van de afspraken uit het atoomakkoord niet nog verder zal terugschroeven. Europese landen hebben Iran verweten zich niet te houden aan de afspraken uit de nucleaire deal die in 2015 gesloten werd.

Daarin is afgesproken dat Iran de nucleaire activiteiten beperkt in ruil voor verlichting van economische sancties. Het geschil wordt eerst behandeld door een gezamenlijke commissie, maar kan later ook bij de VN-Veiligheidsraad worden neergelegd. Het kan ertoe leiden dat weer sancties worden opgelegd die eerder waren ingetrokken.

Spanningen

Teheran kondigde begin januari aan zich niet langer te houden aan de beperkingen opgelegd door het atoomakkoord uit 2015. Dat besluit kan betekenen dat Teheran zijn nucleaire programma zonder beperkingen gaat voortzetten en ook doorgaat met de verdere verrijking van uranium.

In het statement stond wel dat het besluit kan worden teruggedraaid als Amerika alle sancties tegen Iran opheft.  Het besluit kwam te midden van de ernstige spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran. De VS hadden het verdrag ruim anderhalf jaar geleden al eenzijdig opgezegd en economische sancties getroffen tegen Iran. 

Volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken verschilt de EU in deze kwestie van mening met Washington over de te volgen koers jegens Iran. ,,Wij geloven dat die maximale drukpolitiek niet de goede keuze is omdat Iran zich steeds aan het akkoord heeft gehouden. Wij zijn bereid het akkoord voort te zetten en roepen Iran op te stoppen met het steeds verder opzoeken van de randen van dat akkoord’’, aldus Blok eerder deze maand