De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif reist vrijdag naar de VS voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, dinsdag in New York.
Volledig scherm
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif reist vrijdag naar de VS voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, dinsdag in New York. © REUTERS

Iraanse president en minister BZ naar New York voor VN-top

Te midden van oplopende spanning tussen de Verenigde Staten en Iran vanwege de drone-aanvallen vorige week op olie-installaties in Saoedi-Arabië, reist de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif vrijdag naar de VS om de bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij te wonen. Ook de Iraanse president Hassan Rohani heeft een visum gekregen.

,,Zarif vertrekt vrijdagochtend vroeg naar New York om de 74ste zitting van de Algemene Vergadering bij te wonen’’, schreef Zarifs woordvoerder Abbas Mousavi op Twitter. Eerder had Zarif nog gezegd dat zijn Amerikaanse ambtsgenoot Mike Pompeo weigerde visa te verlenen aan de Iraanse delegatie.

Behalve Zarif zal ook de Iraanse president Hassan Rohani naar de VS reizen. ,,De VS hebben hem een visum verleend om naar de Algemene Vergadering van de VN te reizen’’, meldde de Iraanse VN-missie vrijdagochtend. Rohani zal woensdag de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toespreken.

De spanningen tussen de VS en Iran zijn hoog opgelopen, nu de VS Iran verantwoordelijk acht voor de drone-aanvallen op Saoedische olie-installaties vorig weekend. Pompeo sprak daarover woensdag nog met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Iran ontkent elke betrokkenheid bij de aanval, die werd opgeëist door de Jemenitische Houthi-rebellen.

  1. Italianen dragen hun mondkapjes in stijl (en dat mag wat kosten)
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    Italianen dragen hun mondkapjes in stijl (en dat mag wat kosten)

    Het eerste ‘post-lockdown’ weekend zit erop. Italianen zijn in groten getale de straat op gegaan. Op wat incidenten na is het redelijk rustig verlopen. Zeker hier in Rome houden mensen afstand en dragen ze een mondkapje. Er wordt in Italië altijd overal over gediscussieerd, vooral over eten, maar de mascherina staat niet ter discussie. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Lees hier alle eerdere afleveringen terug.