Iraans passagiersvliegtuig verliest landingsgestel en komt op autoweg terecht

videoEen Iraans passagierstoestel is vandaag bij de landing van de baan geschoven en op een autoweg naast het vliegveld van Mahshahr terechtgekomen. Het vliegtuig zou hard op de landingsbaan zijn geklapt en daarbij mogelijk het landingsgestel zijn verloren, aldus de Iraanse staatstelevisie. Er zijn bij het incident geen gewonden gevallen.

Het Iraanse passagierstoestel kwam op autoweg naast het vliegveld terecht.
Volledig scherm
Het Iraanse passagierstoestel kwam op autoweg naast het vliegveld terecht. © AP

Het vliegtuig uit de Iraanse hoofdstad Teheran, met aan boord 150 passagiers, kwam volgens de omroep omstreeks half tien lokale tijd ‘harder neer dan gebruikelijk’, waarna een deel van het landingsgestel afbrak of niet uitklapte. Het toestel, een McDonnell Douglas MD-83s van maatschappij Caspian Airlines, schoot door en kwam op een naast het vliegveld gelegen autoweg terecht.

Op beelden is te zien dat het vliegtuig niet ver van een woonwijk tot stilstand kwam. Er zijn geen gewonden gevallen, zo laat luchthavendirecteur Mohammad Reze Rezanian weten. De passagiers konden het toestel via de deuren en de vleugels veilig verlaten. De inzittenden, veelal met de handbagage bij zich, werden omlaag geholpen door mensen aan de grond. De autoriteiten doen onderzoek naar het incident.

Tragisch ongeluk

Passagiers konden het vliegtuig veilig verlaten via de deuren en de vleugels.
Volledig scherm
Passagiers konden het vliegtuig veilig verlaten via de deuren en de vleugels. © VIA REUTERS

Afgelopen zaterdag zag de bemanning van een Iraans vliegtuig, op weg van Teheran naar het Turkse Istanboel, zich genoodzaakt terug te keren vanwege een 'technisch mankement’. Het vliegtuig wist veilig te landen op de luchthaven van Mehrabad. De incidenten volgen op het tragische ongeluk met een Oekraïens passagiersvliegtuig op 8 januari, waarbij alle 176 inzittenden om het leven kwamen.

De Iraanse Revolutionaire Garde schoot de Boeing neer na het per abuis voor een vijandelijke kruisraket te hebben aangezien. Kort ervoor voerde Iran een vergeldingsactie uit op Amerikaanse doelen in Irak. Aanleiding voor de wraakactie was een Amerikaanse droneaanval op de hoge Iraanse legerleider Qassem Soleimani. De generaal kwam daarbij om het leven.

Het toestel van Caspian Airlines verloor vermoedelijk een deel van het landingsgestel.
Volledig scherm
Het toestel van Caspian Airlines verloor vermoedelijk een deel van het landingsgestel. © VIA REUTERS
Volledig scherm
© VIA REUTERS
  1. Vermist jongetje (5) overleden nadat verdwaalde moeder hem verliet om hulp te zoeken

    Vermist jongetje (5) overleden nadat verdwaalde moeder hem verliet om hulp te zoeken

    Na drie dagen intensief zoeken heeft de politie in een afgelegen bosgebied bij de plaats Ketchikan in Alaska het stoffelijk overschot aangetroffen van de 5-jarige Jaxson Brown. Het jongetje was door zijn moeder Jennifer Treat (36) achtergelaten, omdat ze in blinde paniek hulp ging zoeken nadat de twee tijdens een 13 kilometer lange wandeling verdwaald waren geraakt. Op weg naar de bewoonde wereld raakte Jaxson’s moeder gewond. Ze verdwaalde opnieuw en bleef langere tijd onvindbaar voor hulpdiensten.