Intimidatie, verwoesting van erfgoed en willekeurige arrestaties: Russen voeren schrikbewind op de Krim
Oekraïne moet nog afwachten wat het wordt onder Russisch bewind, op de Krim weten ze het al: een schrikbewind, mensenrechtenschendingen en plaats maken voor Russen. Dat zegt EU-Buitenlandchef Josep Borrell in een verklaring ter gelegenheid van de achtste verjaardag van de Russische annexatie van het schiereiland in 2014.
Krim-bewoners hebben geen vrijheid van meningsuiting, van vereniging of van religie of geloof. Journalisten, advocaten en mensenrechtenactivisten worden geïntimideerd. De Krim-Tataren zijn er het slechtst aan toe: zij worden vervolgd, willekeurig gearresteerd en vastgezet. De Russen verwoesten ook cultureel erfgoed, kunstschatten, musea en archeologisch waardevolle plekken, ze hebben lak aan tradities en cultuur.
Daarnaast probeert Rusland de demografische verhoudingen op het schiereiland te veranderen door Krim-Tataren en etnische Oekraïners zwaar te vervolgen en systematisch te laten plaatsmaken voor Russen. In dat beeld past ook de door Oekraïne niet toegestane en door het Westen zwaar veroordeelde bouw van de Kerch-brug van de Krim naar het Russische vasteland.
Oorlogsschepen
Europa en het Westen als geheel hebben de annexatie van de Krim altijd scherp veroordeeld, maar met de agressie van deze week erbij zag Borrell kennelijk geen enkele reden meer tot terughoudendheid. Hij laakt ook de voortgaande militarisering van de Krim, inclusief de bouw van oorlogsschepen en doorlopende militaire oefeningen, die een negatieve impact hebben op de veiligheidssituatie in de hele Zwarte Zeeregio. Daar komt nog bij, aldus Europa’s topdiplomaat, dat Rusland elke Krimingezetene dienstplicht oplegt.
Het leefmilieu heeft ook al niks gewonnen bij de Russische bezetting. Het laatste bezwaar van Europa’s topdiplomaat is dat Rusland de Krimannexatie gebruikt om de scheepvaart van en naar nu nog Oekraïense havens aan de Azov-zee lam te leggen, maar dat kan zomaar veranderen als die havens straks in Russische handen zouden komen.
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Straks weet je wél of dat spotgoedkope jurkje duurzaam is geproduceerd
Brussel -
PREMIUM1
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun. -
Hulp bij ambassade Lviv stopt mogelijk binnenkort om veiligheid
Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlanders in Oekraïne dat de dienstverlening bij de ambassade in Lviv ‘op een bepaald moment misschien niet meer mogelijk is'. Door de oorlog in Oekraïne is de veiligheidssituatie in het hele land onvoorspelbaar. Dat staat vandaag in een nieuw reisadvies van het ministerie. -
Oekraïne jaagt Rusland verder op de kast en creëert verwarring voor aanstaand tegenoffensief
De Russische staatstelevisie roept dat de Oekraïense tegenaanval is begonnen en veel meer Russisch grondgebied zou worden bedreigd. Er wordt al geroepen om bij wijze van represaille ‘elk levend wezen bij Charkiv te vernietigen’. Kyiv jaagt Moskou behoorlijk op de kast. -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden?
-
PREMIUM
Nederlander neemt zoontje (9) mee naar illegale raveparty: ‘2 uur rondgehangen én drugs gekocht’
Brustem, Tongeren -
-
-
video
Zeker 100.000 Oekraïners al gevlucht: meesten naar Polen en Roemenië
Met de trein, bus, auto, boot of desnoods te voet. Tienduizenden Oekraïners trachten hun land te ontvluchten. De meesten proberen in Polen en Roemenië de grens over te komen. Volgens de Verenigde Naties zijn er al zeker 100.000 mensen gevlucht voor het geweld in Oekraïne. -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol?