In één klap ‘miljonair’ met nieuw bankbiljet Venezuela
Wie droomt er niet van, miljonair worden? In Venezuela is dat binnenkort een stuk makkelijker: de Centrale Bank van het Zuid-Amerikaanse land gaat namelijk een reeks nieuwe biljetten uitgeven. Het ‘grootste’ biljet is maar liefst een miljoen bolivar waard. Maar wat je daarmee kunt kopen, valt tegen.
Een miljoen Venezolaanse bolivar staat ongeveer gelijk aan 0,44 euro, volgens de officiële wisselkoers. En daar koop je in hoofdstad Caracas een klein blikje cola, een kilo tomaten of een stuk zeep van slechte kwaliteit voor.
De ooit zeer welvarende oliestaat verkeert namelijk al jaren in economische crisis door de sterk gedaalde olieprijzen. Om de gapende begrotingstekorten van de regering te financieren, draaien de geldpersen van de Centrale Bank al jaren overuren. Maar die ‘oplossing’ kent een prijs: hyperinflatie. In januari 2021 lagen de prijzen gemiddeld 2.665% hoger dan 12 maanden eerder, aldus de gegevens van diezelfde Centrale Bank.
Omdat de portemonnee van de Venezolanen onmogelijk letterlijk mee kan groeien met die prijsstijgingen, heeft de Centrale Bank nieuwe biljetten aangekondigd van 200.000, 500.000 en 1.000.000 bolivar. Die moeten vanaf volgende week in het straatbeeld verschijnen. ,,Het probleem met hyperinflatie is echter dat de Centrale Bank nooit snel genoeg dat geld kan bijdrukken’’, zegt econoom Asdrubal Oliveros tegen persbureau AFP.
Amerikaanse cash is king
Het betalen met cash bolivars is inmiddels zó onhandig geworden, dat in de praktijk vaak de Amerikaanse dollar wordt gebruikt om producten te prijzen én te betalen. Die munt is namelijk wél waardevast. Bolivars worden vooral nog gebruikt bij bankoverschrijvingen en betaalkaarten.
Terwijl de Venezolaanse president Nicolás Maduro er eerst alles aan deed om de schaarse dollars uit handen van de Venezolanen te houden, staat hij het gebruik nu oogluikend toe. Het is volgens de president een ,,uitlaatklep’’ voor de economische problemen, die Maduro wijt aan de economische sancties die de VS aan de oliestaat hebben opgelegd.
Critici van het Maduro-regime wijzen echter naar het socialistische beleid van Maduro en zijn voorganger en mentor Hugo Chávez als de voornaamste oorzaak van de economische crisis.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
Venezolanen boycotten massaal parlementsverkiezingen, Maduro wint
Weinig Venezolanen voelden zich gisteren geroepen om te stemmen in de parlementsverkiezingen. Volgens de vicevoorzitter van het parlement bedroeg de opkomst minder dan 20 procent. De nationale kiesraad meldt een opkomst van 31 procent. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
Maduro wil ‘nieuwe weg’ inslaan met VS
De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft zaterdag gezegd bereid te zijn ,,de bladzijde om te slaan’’ met de regering van de Amerikaanse president Joe Biden. Hij riep op tot een ,,nieuwe weg’’ na jarenlange spanning met Bidens voorganger Donald Trump. -
PREMIUM
Oekraïne bereidt zich voor op bloedigste gevechten sinds begin van de oorlog: wat zullen de gevolgen zijn?
In Oekraïne bereiden beide partijen zich voor op de zwaarste en bloedigste gevechten sinds het begin van het oorlog. Dat de grote clash er komt, staat vast. Maar wanneer? En waar zal die toe leiden? Komt het einde van het conflict in zicht? “Als het fout loopt voor Rusland, moet Poetin misschien zijn topgeneraal opofferen”, zegt professor David Criekemans.
-
Oorlog, armoede en aardbeving: in het noordwesten van Syrië stapelen de rampen zich op
De aardbeving die maandag het zuiden van Turkije en het noorden Syrië trof, zorgt voor een nieuwe humanitaire ramp in de deels door rebellen bezette noordwesthoek van Syrië. Precies in het gebied waar al zoveel ellende is als gevolg van oorlog en vluchtelingen kwam deze ramp extra hard binnen. -
-
-
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
PREMIUM
Nederlander voorspelde aardbeving Turkije: ‘Hier moeten we meer onderzoek naar doen’
Het was een ‘gekkenhuis’ toen hij maandagmorgen wakker werd. Terwijl Frank Hoogerbeets sliep ging zijn drie dagen oude tweet viraal, waarin hij de aardbeving in Turkije op nagenoeg de juiste locatie had voorspeld. De manier waarop hij dat doet wordt wetenschappelijk niet erkend, maar hij krijgt volop lof. ,,Dit was zeker geen toeval.”