In beeld: honderden mensen in de rij voor eerste legale cannabis in Canada

VIDEOCanada is het eerste westerse industrieland dat cannabis voor recreatief gebruik heeft gelegaliseerd. In de oostelijke provincies Newfoundland en Labrador werd rond middernacht de eerste legale wiet verkocht. Overal in het land ontstonden direct flinke rijen bij de officiële verkooppunten.

,,Ik sta hier vanavond omdat ik de eerste persoon in Canada wil zijn die een gram legale cannabis koopt", vertelt Ian Power die voor een winkel in St. John’s, Newfoundland, staat. 

Het legaliseren van de wiet was een van de verkiezingsbeloftes van Justin Trudeau, die inmiddels drie jaar premier van het land is. Hij vroeg om legalisering zodat er toezicht kan komen op de productie en distributie van de drugs. Op 20 juni gaf de senaat groen licht voor de legalisering van marihuana.  

Nu de wet is ingetreden, mogen volwassenen tot 30 gram gedroogde cannabis bij zich hebben in de openbare ruimte. Daaronder valt ook hun eigen auto. Mensen die met meer dan 30 gram betrapt worden, zijn strafbaar. Dat is zes keer zoveel als in Nederland. Marihuana doorverkopen blijft verboden, tenzij het een officieel verkooppunt betreft.

Gratie

Vlak voor middernacht maakte de regering bekend dat Canadezen die eerder veroordeeld waren wegens het bezit van maximaal 30 gram wiet, gratie krijgen. Door de legalisering wordt de overtreding van hun strafblad gehaald. 

Canada is na Uruguay het tweede land ter wereld, maar het eerste grote westerse industrieland waar recreatief gebruik van cannabis wordt gelegaliseerd. Uruguay was het eerste land ter wereld dat een proef uitvoerde met het legaliseren én reguleren van wiet van de productie tot de uiteindelijke verkoop. 

Volledig scherm
Vele honderden mensen staan hier in Montreal in de rij om legaal cannabis te kopen. © AP
Volledig scherm
Mensen staan in de rij van coffeeshop Natural Vibe nadat marijuana voor recreatief gebruik legaal werd in St John's, Newfoundland en Labrador, in Canada. © REUTERS
Volledig scherm
Chrissy Brun kijkt naar het cannabismenu met klanten in de Natural Vibe in St John's, Newfoundland and Labrador, Canada. © REUTERS
Volledig scherm
Maar ook in de rij zat de sfeer er goed in. © AP
Volledig scherm
Daar is dan eindelijk het moment waar zo lang op is gewacht: de eerste (legale) joint. © EPA
  1. Tina (41) gaat dood en doet verdrietige oproep: ‘Hoe gaan mijn kindjes mij niet vergeten?

    Tina (41) gaat dood en doet verdrieti­ge oproep: ‘Hoe gaan mijn kindjes mij niet vergeten?

    Een terminaal zieke moeder uit het Belgische Halen (bij Hasselt) heeft een aangrijpende oproep gedaan op Facebook. Tina Vandenbosch (41) kreeg eerder deze maand te horen dat de kanker waartegen ze vecht is uitgezaaid en dat er geen hoop meer is op genezing. In de tijd die haar nog rest, wil ze zo veel mogelijk herinneringen achterlaten voor haar kindjes van 3 en 4 jaar. Daarvoor vraagt ze suggesties van iedereen die kan helpen.