Medisch personeel in het Policlinico di Tor Vergata hospital in Rome. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Medisch personeel in het Policlinico di Tor Vergata hospital in Rome. Foto ter illustratie. © AFP

‘Ik kan niet wachten om anesthesist en moeder Betty weer te zien’

DAGBOEK ITALIËDe gezondheidszorg in Lombardije haalt voorzichtig adem. De bezettingsgraad van de intensive cares in Italiës meest getroffen regio daalt. Het totaal aantal opnames en besmettingen blijft nog wel stijgen, maar minder hard dan een week geleden. Verdriet is er wel om de dood van grote aantallen artsen en verplegend personeel. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.

De Italiaanse president Sergio Mattarella vroeg stil te staan bij de overleden zorgmedewerkers. Hij dankte ze voor hun inzet en hun moed. Het klinkt bijna als een president die zijn troepen prijst in de strijd. De frontsoldaten die zich hebben ingezet voor het vaderland en het niet hebben gehaald. Het zijn er inmiddels 120, de Italiaanse artsen en verpleegkundigen die overleden zijn aan het coronavirus. Mensen die, zeker in het begin, zonder al te veel bescherming patiënten hielpen en besmet raakten. Vooral in Bergamo zijn veel huisartsen zonder het te weten blootgesteld aan het virus en overleden. Nu zien artsen er in het hele land uit als ruimtevaarders.

  1. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

    Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

    In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.