Volledig scherm
Ana Kriegel. © rv

Ierse tieners veroordeeld voor moord en verkrachting van klasgenootje

In Ierland zijn twee 14-jarige jongens schuldig bevonden voor de moord op een klasgenootje. De jongens hadden het meisje naar een verlaten huis gelokt waarna ze haar in elkaar sloegen, verkrachtten en uiteindelijk ook vermoordden.

Het zwaargehavende lichaam van Ana Kriegel werd op 17 mei 2018 teruggevonden op een oude boerderij in Lucan, een dorp in de buurt van Dublin. Drie dagen eerder werd het meisje als vermist opgegeven.

Deze week stonden er twee jonge verdachten terecht voor de moord. Tijdens het proces werd duidelijk hoe het jonge meisje haar laatste uren doorbracht. De twee jongens hadden op voorhand afgesproken wat ze van plan waren. De een zou Ana naar de verlaten boerderij lokken en vertellen dat de ander haar daar opwachtte. Ana had immers een oogje op hem.

Eenmaal daar, werd ze mishandeld en verkracht. Politieagenten vonden tijdens hun onderzoek onder meer een betonnen blok en een lange stok waarop bloed van het meisje zat. Verder vond de politie nog een heuse ‘moordkit’ bij een van de jongens thuis. Daarin zaten een zelfgemaakt zombiemasker, zwarte handschoenen en scheenbeschermers. 

Ana Kriegel was afkomstig uit Rusland en twee jaar oud toen ze geadopteerd werd door haar Ierse ouders. Ze had echter een tumor waaraan ze geopereerd moest worden. Hoewel de dokters het jonge meisje verlosten van haar tumor, hield ze er een verminderd gezichtsvermogen en gehoor aan over. Daarmee werd ze gepest volgens haar moeder.  

De twee jongens zijn veroordeeld voor moord. Ze waren op het moment van de moord nog maar 13 jaar oud. Daarmee zijn ze de jongste Ieren in de geschiedenis die op een moordproces in Ierland zijn veroordeeld als daders.