Toeristen in Magaluf op Mallorca.
Volledig scherm
Toeristen in Magaluf op Mallorca. © AP

Ibiza en Mallorca zijn ‘dronkenschapstoerisme’ zat en gaan balconing zwaar beboeten

De regering van de Balearen gaat het zogenaamde ‘dronkenschapstoerisme’ op delen van Ibiza en Mallorca aan banden leggen. Zo is reclame voor happy hours vanaf vandaag verboden, net als de avondverkoop van alcohol in winkels. Toeristen die van het balkon van hun hotelkamer in het zwembad springen, kunnen voortaan rekenen op een flinke boete.

Die boetes variëren van 6000 tot 60.000 euro. Wie zich schuldig maakt aan dit zogenoemde ‘balconing’ wordt ook stante pede uit zijn of haar hotel gezet. 

Het nieuwe decreet waarin deze zaken zijn vastgelegd, volgens Spaanse media het eerste in zijn soort in Europa, geldt voor het West End van San Antonio op Ibiza en voor Playa de Palma en Magaluf op Mallorca. In deze drie gebieden mag geen reclame meer worden gemaakt die verwijst naar alcoholgebruik zoals happy hours en open bars (het afhuren van een bar met onbeperkt alcohol, red.) en formules als ‘2x1' of  ‘3x1' waarbij geldt: twee of drie halen, één betalen. 

Alcoholische dranken moeten voortaan voor een eenheidsprijs worden aangeschaft. Winkels mogen geen alcohol meer verkopen tussen 21.30 uur en 08.00 uur. Hotels die een all-inclusive verblijf aanbieden, moeten alcohol ook aan banden leggen.

De razend populaire ‘partyboten’ worden eveneens aan banden gelegd. Er komen geen nieuwe vergunningen meer voor zulke ‘zuipschuiten’ totdat deze activiteit is gereguleerd. Daarvoor is twee jaar uitgetrokken. Boten met een vergunning mogen toeristen niet meer laten in- of uitstappen in bovengenoemde drie gebieden. 

Britse jongeren

Dronken toeristen veroorzaken al langer grote overlast op Mallorca en Ibiza. Het zijn vooral jongeren, volgens Spaanse media vaak afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Bij hen is ‘balconing’ populair. Na een avondje stappen keren ze dronken terug in het hotel en hitsen ze elkaar op om van het balkon in het zwembad te springen.

De Spaanse overheid waarschuwt toeristen al jaren voor de risico’s van de levengevaarlijke trend. Daarbij zouden jaarlijks gemiddeld zes slachtoffers vallen. De Britse regering zette in 2012 zelfs bekende Engelsen in om jongeren uit het Verenigd Koninkrijk ervan te overtuigen niet mee te doen aan balconing.

Schoonspringkampioen

De Britse consul op de Balearen, de eilandengroep waarvan Ibiza deel uitmaakt, betrok de Britse olympisch kampioen schoonspringen Tom Daley in een waarschuwingscampagne. ‘Laat springen over aan professionals,’ zo luidde de boodschap. De olympiër drukte de jeugd ook op het hart dat het zeer onverstandig is om te gaan zwemmen met drank of drugs in je lijf. 

Balconing.
Volledig scherm
Balconing. © YouTube
 1. Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia

  Italiaanse kinderen mogen toch niet buitenspelen, het is zuur maar ze moeten nog even doorbijten. Nu de nieuwe besmettingen blijven dalen is het zaak nog even vol te houden, zei premier Conte woensdagavond. ‘Anders is het allemaal voor niks geweest’. Ondertussen duikt er ook een andere, bijna, onzichtbare vijand op. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Nederlands lid ‘Pink Panther-bende’ voor de rechter wegens roofmoord en juwelendiefstallen

  Nederlands lid ‘Pink Pan­ther-ben­de’ voor de rechter wegens roofmoord en juwelen­dief­stal­len

  Tien jaar na de gewelddadige dood van een oud-burgemeester in Zwitserland heeft justitie het onderzoek afgerond en drie verdachten aangeklaagd. Het gaat om een 40-jarige Nederlander en twee Serviërs. Ze worden beschuldigd van moord en diefstal met geweld en zouden deel uitmaken van de ‘Pink Panthers’, een criminele organisatie die in heel Europa toesloeg, melden Zwitserse media.