Volledig scherm
De vier Congresleden die van Trump ‘terug moeten naar hun eigen land'. © EPA

Huis VS veroordeelt verbale aanvallen Trump op Congresleden

Een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft in een stemming president Donald Trump veroordeeld voor zijn verbale aanvallen tegen vier vrouwelijke Democratische congresleden die sinds eerder dit jaar in het Huis van Afgevaardigden zitten. De stemming is vooral symbolisch en heeft geen concrete gevolgen voor Trump.

Vier Republikeinen en één onafhankelijk congreslid stemden mee met alle Democraten in de veroordeling van de ‘tweetstorm’ van Trump. Die had afgelopen zondag gezegd dat de vier vrouwen ‘beter terug kunnen gaan naar het land waar ze vandaan komen en zich daar inzetten voor de mislukte en door misdaad geplaagde plaatsen’. Drie van de vier vrouwen, allen van kleur, zijn geboren in de VS.

Rashida Tlaib komt uit Michigan, Alexandria Ocasio-Cortez uit New York, Ayanna Pressley uit Massachusetts. Ilhan Omar kwam op haar twaalfde als vluchteling vanuit Somalië naar Minnesota en is een Amerikaans staatsburger. Congreslid Ocasio-Cortez liet Trump via Twitter weten dat ‘het land waar ik vandaan kom en het land waar wij trouw aan zweren, de VS is'. Daar voegde ze aan toe: ‘Je bent boos omdat je je geen Amerika kan voorstellen waar wij deel van uitmaken.’ Ook Omar, Tlaib en Pressley reageerden. Laatstgenoemde merkte op: ‘DIT is hoe racisme eruitziet.’

Een dag na zijn oorspronkelijke uitspraken herhaalde de president zijn opmerkingen nog een keer. Ook liet hij weten absoluut niet racistisch te zijn. De reacties van de Congresleden noemde hij ‘de meest hatelijke dingen ooit’.

  1. Terwijl Donald over Iran vergadert, struint Melania door een Franse bloementuin

    Terwijl Donald over Iran vergadert, struint Melania door een Franse bloemen­tuin

    Bewust of onbewust: de kiekjes van het ‘partnerprogramma’, vandaag bij de G7 in Frankrijk, doen opvallend oubollig aan - tuttig zelfs. Terwijl de regeringsleiders zich achter gesloten deuren over zwaarwichtige zaken als de verhoudingen met Iran, Noord-Korea en China buigen, kijken hun vrouwen voor de ogen van de verzamelde wereldpers naar een riedeltje volksdansen, nippen onder toeziend oog van een Fransman met baret aan een glas bij een wijnproeverij of –zie hierboven- maken een ommetje door een tuin vol sierbloemen.