Hongaarse ‘geld-voor-migranten’-deal pakt niet
Het plan van vier Midden- en Oost-Europese landen om met 35 miljoen euro hun aandeel in de opvang van asielzoekers af te kopen, lijkt niet te pakken. 'Goed dat ze willen betalen', vinden de meeste andere lidstaten, maar Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije komen daarmee niet weg: ook zij zullen, net als alle anderen, gewoon vluchtelingen moeten opvangen.
Dat blijkt uit reacties van belangrijke leiders als Merkel, Macron, de Italiaanse premier Paolo Gentiloni en diens collega Mark Rutte. Zij vertikken het om populistische en extreemrechtse partijen in hun land een steun in de rug te geven door hun grenzen open te gooien voor asielzoekers, terwijl de belangrijkste Midden- en Oost-Europese landen rustig achterover leunen en niets doen.
Drie van de vier zijn al voor de Europese rechter gedaagd omdat ze nauwelijks of geen asielzoekers uit Griekenland en Italië hebben opgenomen, en van automatische spreiding bij toekomstige grote migratiegolven willen ze geen van vieren weten. Migratie is het hoofdonderwerp van een vrije en naar verwachting zeer stevige discussie onder de 28 Europese leiders tijdens een werkdiner dat vanavond rond kwart over zeven begint. Conclusies worden niet getrokken, besluiten vallen er al helemaal niet. Die zijn voor een nieuwe top volgend jaar juni.
Voorstel
Het voorstel van de Hongaarse premier Victor Orbán om samen met Polen, Tsjechië en Slowakije 35 miljoen uit te trekken voor grensbewaking en opvang van vluchtelingen kwam vanmorgen. ,,We doen dit in het belang van de eenheid van de Europese Unie”, aldus een glunderende Orbán, na overleg met Commissievoorzitter Juncker. ,,We hebben nu iets gevonden waarop we kunnen samenwerken.”
Premier Rutte reageerde snoeihard op wat hij ziet als een afkooppoging. ,,En dan niet meer bijdragen aan de solidariteit? Een schaamteloos verhaal!” En: ,,Dan zou Nederland ook kunnen zeggen: we doen niets meer.” ,,Selectieve solidariteit tussen lidstaten, dat gaat niet”, aldus ook kanselier Merkel. Macron en Gentiloni hielden het rustiger. Ze begroeten het gebaar, maar vinden het niet genoeg. ,,Dit lost niet alles op”, aldus Macron. En Gentiloni: ,,Dit verandert niets aan de problemen rond de herplaatsing van vluchtelingen.” De scheidende Oostenrijkse kanselier Christian Kern, alweer wat harder: ,,Als je egoïsme de boventoon laat voeren zitten een paar landen van aankomst met alle problemen.”
Juncker
Dat was de afgelopen twee jaar het geval met Griekenland en Italië, die samen de problemen van zowat heel Europa mochten oplossen. De meest positieve reactie, ondanks een weinig enthousiaste lichaamstaal, kwam nog van Commissievoorzitter Juncker: ,,Ik ben blij dat we vandaag deze eerste resultaten hebben. Ze zijn het bewijs dat de Visegrad-4 (Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije) volledig op onze lijn zitten als het gaat om de solidariteit met Griekenland en Italië.”
De discussie vanavond wordt lastig omdat behalve Orbán, ook EU-raadsvoorzitter Donald Tusk die vooraf op scherp heeft gezet. Tusk suggereerde begin deze week de verplichte vluchtelingenquota te schrappen omdat ze toch niet werken en alleen maar verdeeldheid zaaien.
Dat leverde hem een woedende reactie op van Migratiecommissaris Avramopoulos: ,,Onaanvaardbaar en on-Europees.” Tusk leek daarna wat in te binden. Hij zal vanavond mogen uitleggen waarom hij de kant van de vier Midden- en Oost-Europese landen koos, terwijl het zijn taak is de 28 op één lijn te krijgen. Dat lukte prima met de vandaag officieel afgeduwde veiligheids- en defensiesamenwerking, maar zoals Tusk zelf met spijt vaststelde niet met migratie (Oost/West) en evenmin met de versterking van de economische en monetaire samenwerking, waar het morgenvroeg over gaat. Daar staan Zuid en Noord tegenover elkaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nationaal watertekort: ‘Je hoeft niet je hele tuin te sproeien om je tuin te redden’
Door de aanhoudende droogte heeft Nederland officieel een watertekort. We moeten dus zuiniger omgaan met ons drinkwater. Maar we willen niet dat onze tuinplanten bij bosjes neervallen omdat het zo droog is. Toch hoef je niet elke avond met de tuinslang, gieter of sproeier in de weer, zeggen deskundigen. ,,Dan ben je vooral bezig je tuin in leven te houden. Maar dat hoort Moeder Natuur zelf te doen.’’ -
met video
Hoop op redding van witte dolfijn in Seine wordt steeds kleiner
Het gaat niet goed met de witte dolfijn die al dagen rondzwemt in de Seine in Frankrijk. Het dier eet niet en lijkt ziek te zijn, waardoor er weinig hoop is dat het nog gered kan worden. Volgens experts is er nog maar 24 tot 48 uur tijd om het dier te redden. -
Met video
Inwoners Amerikaanse staat Kansas stemmen voor behoud van recht op abortus
Kiezers in de Amerikaanse staat Kansas hebben zich in een referendum uitgesproken tegen een amendement dat de toegang tot abortus zou bemoeilijken of zelfs blokkeren. Het referendum was de eerste belangrijke stemming over het thema sinds het Hooggerechtshof eind juni een einde maakte aan het landelijke recht op abortus. -
met Video
Fransman overleeft 16 uur in gekapseisde boot voor Spaanse kust
Een 62-jarige Fransman heeft 16 uur doorgebracht in een luchtbubbel in zijn gekapseisde boot, voordat hij dinsdag door de Spaanse kustwacht werd gered. De reddingsoperatie, die vanwege slecht weer moest worden uitgesteld, werd door een van de duikers omschreven als ‘op het randje van het onmogelijke’. -
Update
Leven Archie (12) niet beëindigd: Ouders vragen om overplaatsing naar palliatieve zorginstelling
Het leven van de 12-jarige Archie Battersbee wordt vandaag niet beëindigd, omdat zijn ouders een nieuwe gerechtelijke stap hebben gezet, meldt Sky News. De ouders zijn naar het Britse Hooggerechtshof gestapt om hun hersendode zoontje naar een palliatieve zorginstelling overgebracht te krijgen.
-
Jury: Nederlander Aydin C. schuldig in zaak Amanda Todd
Een Canadese jury heeft de Nederlander Aydin C. zaterdagmiddag (lokale tijd) schuldig bevonden aan het online afpersen van de Canadese Amanda Todd. Het destijds 15-jarige meisje maakte in 2012 een einde aan haar leven als gevolg van afpersing met seksueel getint beeldmateriaal. -
Wat is het bestbetaalde beroep van Nederland?
,,Ik ga datgene studeren waarmee ik het meeste geld kan verdienen’’, zei een vriendje van het kind van Peter Olsthoorn, journalist voor Intermediair. Maar in welke beroepsgroepen zijn de salarissen het hoogst, zowel in Nederland als in andere landen? Peter zocht het uit. -
PREMIUMKoken & Eten
Blijft bier beter in blik of in glas? En hoe tap je een perfecte pint? Expert geeft haar beste tips
Hoe tap je een perfect biertje? En als je geen tap hebt: hoe kan je je bier het best in een glas schenken zodat je een mooie schuimkraag krijgt? Waarom is een schuimkraag zo belangrijk?De Vlaamse biersommelier Sofie Vanrafelghem geeft de antwoorden op de Dag van het Bier.