Demonstranten tijdens de zwarte mars in Brussel.
Volledig scherm
Demonstranten tijdens de zwarte mars in Brussel. © AFP

Honderden demonstranten tegen vrijlating handlanger Marc Dutroux

Ruim vierhonderd mensen lopen vandaag in Brussel mee in een demonstratie tegen de vrijlating van Michel Lelièvre, de handlanger van meervoudig moordenaar Marc Dutroux. Zij lopen in een zogenaamde ‘zwarte mars’. De rechtbank besloot onlangs dat Lelièvre vervroegd vrij kan komen als hij een woning kan vinden.

Michel Lelièvre hielp met de ontvoering van vier meisjes. In 2004 werd Lelièvre veroordeeld tot 25 jaar cel. Als lid van de bende van Dutroux werd hij schuldig bevonden aan een lange reeks misdaden, waaronder foltering en opsluiting van vier meisjes. Twee van hen, de meisjes An Marchal en Eefje Lambrecks, vonden de dood. Lelièvre zit sinds 1996 in de cel. Jean Lambrecks, de vader van het vermoorde meisje Eefje, verzette zich eerder deze maand voor de rechter tegen een voorwaardelijke vrijlating van Lelièvre.

Volgens de organisatie van de zwarte mars mag de man ‘nooit meer vrijkomen’. De demonstranten vrezen voor de veiligheid van hun kinderen en kleinkinderen. 

De demonstranten maken zich ook zorgen over de vrijlating van Marc Dutroux. De advocaten van de man proberen dit voor elkaar te krijgen en denken dat dit over twee jaar mogelijk is. 

 1. Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmokkel in auto’s met geheime bergruimtes
  PREMIUM
  Update

  Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmok­kel in auto’s met geheime bergruim­tes

  In het Belgische Genk is de Koerdische familie van de 42 dagen lang ontvoerde 13-jarige jongen een bekende naam in het criminele milieu. De familie raakte geregeld verwikkeld in drugsonderzoeken. Vooral M.T., de oom van de ontvoerde jongen, was een zwaargewicht en zit nu een celstraf van 15 jaar uit. De familie liet drugs via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam komen. De cocaïne werd versneden en vacuüm verpakt in verborgen opslagplaatsen in Genk, Hasselt en As.
 2. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

  Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

  In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.