Volledig scherm
Een demonstrant houdt borden op met de boodschap ‘Poetin liegt’. © REUTERS

Honderden arrestaties in Moskou bij protestmars na vrijlating journalist

Honderden deelnemers aan een protestmars in Moskou zijn vandaag door de politie gearresteerd. Het ging om sympathisanten van de gisteren onverwacht vrijgelaten onderzoeksjournalist Ivan Goloenov.

Volledig scherm
Demonstranten verzetten zich tegen hun aanhouding door agenten in Moskou. © AP
Volledig scherm
De actievoerders eisen vervolging van de agenten die bij de arrestatie van de journalist betrokken waren. © AP

De actievoerders waren de straat op gegaan om te eisen dat de politiemensen die bij de arrestatie van de journalist betrokken waren, worden vervolgd. Onder de arrestanten is ook oppositieleider Alexej Navalni.
De 36-jarige journalist Goloenov, die werkt voor een onafhankelijke nieuwssite, werd afgelopen donderdag opgepakt op verdenking van drugssmokkel.

Dinsdag werd zijn huisarrest onverwachts opgeheven. Minister van Binnenlandse Zaken Vladimir Kolokoltsjev verklaarde dat de zaak werd afgeblazen omdat er geen bewijs was dat de journalist iets verkeerd had gedaan. Hij kondigde aan dat er in het Moskouse politiekorps koppen zouden gaan rollen naar aanleiding van de zaak.

Ondanks waarschuwingen van de autoriteiten dat de demonstratie woensdag illegaal zou zijn, gingen actievoerders toch de straat op in de Russische hoofdstad. Volgens ooggetuigen deden meer dan duizend mensen mee aan het protest dat bestond uit een mars door het centrum van Moskou. De demonstranten schreeuwden leuzen als 'Rusland zal vrij zijn' en 'Rusland zonder Poetin'. Onder de deelnemers waren veel journalisten.

Volledig scherm
Ondanks waarschuwingen dat de demonstratie illegaal zou zijn, gingen actievoerders toch de straat op. © AP

Bekijk hieronder beelden van de vrijlating van de Russische onderzoeksjournalist Ivan Goloenov:

  1. Dit meisje (6) wordt het ‘mooiste kind ter wereld’ genoemd: ‘Ik ben sprakeloos’

    Dit meisje (6) wordt het ‘mooiste kind ter wereld’ genoemd: ‘Ik ben sprakeloos’

    Het leven van een 6-jarig Russisch meisje is in korte tijd volledig veranderd. Alina Yakupova werd door haar volgers uitgeroepen tot ‘mooiste kind ter wereld’, waarna diverse media het verhaal oppikten. Het resultaat laat zich raden: Yakupova wist in geen tijd meer dan 22.000 volgers te verzamelen op Instagram en intussen is ze vastberaden door te groeien tot één van de meest gevraagde kindmodellen ter wereld.