Volledig scherm
Een demonstrant houdt borden op met de boodschap ‘Poetin liegt’. © REUTERS

Honderden arrestaties in Moskou bij protestmars na vrijlating journalist

Honderden deelnemers aan een protestmars in Moskou zijn vandaag door de politie gearresteerd. Het ging om sympathisanten van de gisteren onverwacht vrijgelaten onderzoeksjournalist Ivan Goloenov.

Volledig scherm
Demonstranten verzetten zich tegen hun aanhouding door agenten in Moskou. © AP
Volledig scherm
De actievoerders eisen vervolging van de agenten die bij de arrestatie van de journalist betrokken waren. © AP

De actievoerders waren de straat op gegaan om te eisen dat de politiemensen die bij de arrestatie van de journalist betrokken waren, worden vervolgd. Onder de arrestanten is ook oppositieleider Alexej Navalni.
De 36-jarige journalist Goloenov, die werkt voor een onafhankelijke nieuwssite, werd afgelopen donderdag opgepakt op verdenking van drugssmokkel.

Dinsdag werd zijn huisarrest onverwachts opgeheven. Minister van Binnenlandse Zaken Vladimir Kolokoltsjev verklaarde dat de zaak werd afgeblazen omdat er geen bewijs was dat de journalist iets verkeerd had gedaan. Hij kondigde aan dat er in het Moskouse politiekorps koppen zouden gaan rollen naar aanleiding van de zaak.

Ondanks waarschuwingen van de autoriteiten dat de demonstratie woensdag illegaal zou zijn, gingen actievoerders toch de straat op in de Russische hoofdstad. Volgens ooggetuigen deden meer dan duizend mensen mee aan het protest dat bestond uit een mars door het centrum van Moskou. De demonstranten schreeuwden leuzen als 'Rusland zal vrij zijn' en 'Rusland zonder Poetin'. Onder de deelnemers waren veel journalisten.

Volledig scherm
Ondanks waarschuwingen dat de demonstratie illegaal zou zijn, gingen actievoerders toch de straat op. © AP

Bekijk hieronder beelden van de vrijlating van de Russische onderzoeksjournalist Ivan Goloenov:

  1. Trieste foto van verdronken vader en dochter zet vluchtelingendiscussie VS op scherp
    VIDEO

    Trieste foto van verdronken vader en dochter zet vluchtelin­gen­dis­cus­sie VS op scherp

    De trieste foto van Óscar Alberto Martínez Ramírez en zijn 23-maanden oude dochtertje Valeria, liggend aan de oever van de rivier Rio Grande, schokt Amerika en de rest van de wereld. Het beeld van het tweetal, samen verdronken op weg naar een onzekere toekomst in de Verenigde Staten, staat symbool voor de migratiecrisis waarmee het land te kampen heeft. En de moed der wanhoop waarmee vluchtelingen de helse, en soms dodelijke, tocht aanvaarden.