Volledig scherm
Archieffoto © AP

Hond Lucy blijkt cruciaal bewijsmateriaal: baasje mag als vrij man gevangenis uit

Een man uit de Amerikaanse staat Oregon die een 50 jaar durende celstraf uitzat wegens verkrachting, is op vrije voeten gekomen nadat zijn hond Lucy werd teruggevonden. De zwarte labrador bleek een cruciaal bewijsstuk in de zaak tegen loodgieter Joshua Horner.

Horner werd in april 2017 veroordeeld wegens seksueel misbruik van een minderjarige. Het meisje getuigde voor de rechtbank onder meer dat de man had gedreigd haar huisdieren dood te schieten als ze naar de politie zou lopen. Om die dreiging kracht bij te zetten zou hij zijn eigen hond Lucy voor de ogen van het meisje hebben doodgeschoten.

Zes maanden na zijn veroordeling riep Horner de hulp in van het Oregon Innocent Project, een groep die rechtszaken van mogelijk onschuldig veroordeelden opnieuw onder de loep neemt. Zo stond hij erop dat hij het beest nooit had doodgeschoten en dat de hond dus nog ergens moest zijn.

Een uitgebreide zoektocht naar wat een speld in een hooiberg leek, eindigde in Gearhart, een plaatsje aan de kust van Oregon, waar Lucy uiteindelijk werd aangetroffen. Daarmee werd bewezen dat het slachtoffer onder ede had gelogen in de rechtbank, wat haar hele getuigenis onderuit haalde.

Volgens de officier van justitie John Hummel ,die de zaak vervolgens opnieuw bekeek, is hij er weliswaar niet honderd procent van overtuigd dat de man het meisje niet heeft aangerand, maar hij is er evenmin van overtuigd dat hij het wel heeft gedaan. Rechter Michael Adler verwierp vervolgens de zaak, waarna Horner als een vrij man de gevangenis mocht verlaten.