Hoe China met smeergelden het kobalt van Congo binnenhaalde
Er hangt een akelig luchtje rond Chinese ‘model-investeringen’ in Afrika. Het bleek ouderwets zakkenvullen rond een bejubelde deal met de kobaltmijnen in Congo.
Het zijn slechte tijden voor het Chinese imago in Afrika. Een van de grootste en destijds meest in de etalage gezette deals tussen Chinese bedrijven en Afrikaanse landen blijkt toch niet veel anders dan wat sommige westerse bedrijven het continent decennialang aandeden. Met veel corruptie, witwassen en diefstal.
China wilde Congo een alternatief bieden voor de ‘wurggreep’ van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds. De gedachte was mooi: Chinese staatsbedrijven beloofden structurele ontwikkelingshulp (aanleg van wegen, ziekenhuizen en scholen) in ruil voor de exploitatie van zeldzame grondstoffen. In het nu spraakmakende geval legden Chinese staatsbedrijven de hand op de kobalt- en kopermijnen in het land. Kobalt is een zeer gewild, zilverkleurig mineraal dat in verschillende toepassingen en industrieën wordt gebruikt, met name voor herlaadbare batterijen en als chips in allerhande elektronica.
Maar in plaats van het Afrikaanse land dan op te bouwen en op te stuwen in de vaart der volkeren bleken er achteraf tal van louche deals gesloten met vooral relaties en familie van Joseph Kabila, die zelf president van de Democratische Republiek Congo was van 2001 tot 2019. De Chinezen betaalden miljoenen aan smeergeld aan de entourage van de zoon van de in 2001 vermoorde oud-president Laurent Kabila. Minstens 27 miljoen euro verdween zo in de zakken van ‘tussenpersonen’ en louche zakenlieden.
Dat alles blijkt uit een indrukwekkend rapport van het onderzoekscollectief The Sentry. Deze club van onder anderen onderzoeksjournalisten, financiële experts en voormalige magistraten wordt mede gefinancierd door de Amerikaanse acteur en mensenrechtenactivist George Clooney.
Corruptie
Met het onderzoek is voor het eerst grootschalige Chinese corruptie in de Afrikaanse grondstoffenmarkt bewezen, stelt The Sentry. Vooral het blootleggen van de werkwijze van Chinese staatsbedrijven, allemaal nauw verbonden met de Chinese Communistische Partij, zal pijn doen in Peking. Curieus in het verhaal is het handelen van het doorgelichte Chinese concern Sicomines en de rol van de Chinese academicus ‘David’ Du Wei (42).
Hij was al sinds zijn jonge jaren bezig met deals in Afrika waarbij hij zich aanvankelijk uitsprak tegen ‘gewetenloze middelen’ die Chinese bedrijven zouden inzetten om lucratieve deals binnen te halen. Volgens The Sentry is juist deze Du Wei een spil in dit Chinese omkoopschandaal dat met name in België - de voormalige kolonisator van Congo - veel aandacht krijgt.
,,Als gewetenloze bedrijven lucratieve projecten willen veiligstellen en obstakels willen laten verdwijnen, besteden ze hun vuile werk soms uit aan tussenpersonen. Dit zijn de louche agenten die de spreekwoordelijke zakken met contant geld opleveren om lokale ambtenaren af te betalen. Ons onderzoek bracht zo’n tussenpersoon, David Du Wei, aan het licht, en beschrijft elke stap van zijn corrupte operatie om een mijnbouwdeal van miljarden dollars op het goede spoor te houden”, zegt John Dell’Osso in een toelichting. Hij is onderzoeker bij The Sentry.
De Chinese deal was bedoeld om de rammelende infrastructuur in Congo te helpen herbouwen en zo ook het leven van de gewone burger te verbeteren. Daarvan kwam weinig terecht, behalve dan dat een kleine groep zijn zakken vulde. Chinese bedrijven pompten miljoenen dollars naar de rekeningen van de Kabila-clan. Alle mooie beloften die werden bezongen bij het sluiten van de deal, bleken gebakken lucht.
Geen enkele van de 31 door Peking beloofde ziekenhuizen werd gebouwd, evenmin als twee aangekondigde universiteiten, zo stelde The Sentry vast. Er zijn echter geen aanwijzingen dat De Wei handelde in opdracht van de Chinese regering, denken de Amerikaanse onderzoekers. De corruptie met verzonnen mededelingen, valse contracten en facturen draaide om zelfverrijking.
Van Chinese kant werd niet gereageerd op verzoeken om commentaar.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vrienden komen om het leven bij ongeval op Vlaamse snelweg: ‘We zitten nog met veel vragen’
Zedelgem, Jabbeke, Oostende -
Nederlandse gedetineerde (33) sterft in Belgische gevangenis: parket beschouwt overlijden als verdacht
Een 33-jarige gedetineerde afkomstig uit Nederland is vrijdagavond overleden in de gevangenis van Wortel, net over de grens in België. Het parket beschouwt het als een verdacht overlijden.Hoogstraten -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUMAchtergrond
‘Om de oorlog te winnen, moet Oekraïne de grens over’, en dat doen ze dus ook
Met het opvoeren van het aantal aanvallen op Russische bodem lijkt het Oekraïense leger te zijn begonnen aan het langverwachte voorjaarsoffensief. De grenzen van de oorlog worden op zowel militair als politiek vlak opgerekt. ,,Om te winnen moet Oekraïne doelen in Rusland aanvallen,’’ legt Christ Klep, militairhistoricus en Ruslandkenner, uit. -
UPDATE
Biden in eerste speech vanuit Oval Office: ‘Economische ineenstorting voorkomen’
De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdagavond aangekondigd dat hij zaterdag zijn handtekening zal zetten onder het wetsvoorstel dat het schuldenplafond in de Verenigde Staten verhoogt. Hij zei dat om 19.00 uur plaatselijke tijd (zaterdag 1.00 uur Nederlandse tijd) in zijn eerste toespraak vanuit het Oval Office in het Witte Huis sinds hij twee jaar geleden president werd.
-
PREMIUMcolombia
Oudste van vier vermiste kinderen heeft kennis om in de bush te overleven: ‘Ze is sterk en wild’
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
1
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.