Met de invasie van het Turkse leger en het Vrije Syrische Leger is het slagveld in Syrië nog onoverzichtelijker geworden. Foto Nazeer Al-khatib / AFP)
Volledig scherm
PREMIUM
Met de invasie van het Turkse leger en het Vrije Syrische Leger is het slagveld in Syrië nog onoverzichtelijker geworden. Foto Nazeer Al-khatib / AFP) © AFP

Het is dringen op het Syrische slagveld: drukste ter wereld

Partijen verdringen elkaar in de oorlog in Syrië. De Verenigde Staten trokken zich terug maar met het offensief van Turkije komt er weer een deelnemer bij. Hoog tijd voor een overzicht van het drukste slagveld ter wereld.

Frontlijnen

Al ruim acht jaar, vanaf 15 maart 2011, woedt er een afschuwelijke oorlog in Syrië. Aan het opgestapelde leed komt maar geen einde. Het aantal doden, gewonden en vluchtelingen loopt in de miljoenen, de wereld is de tel allang kwijt. Het kalifaat van Islamitische Staat mag dan zijn uitgewist, nu bestoken Turkije en Koerden elkaar weer met alle kracht. Frontlijnen verschuiven bovendien soms zo snel dat iedereen, ook de partijen zelf, het overzicht dreigen te verliezen. Overzicht dat menig buitenstaander die het slagveld soms tot in tranen bekijkt, al lang hebben verloren want niet alleen Syrische partijen staan tegenover elkaar. Het slagveld is ook het domein van grote, buitenlandse deelnemers die om uiteenlopende redenen op Syrisch grondgebied machtspolitiek bedrijven. Hierbij een overzicht van de ‘1001’ spelers: